Јесен је пред вратима и чини се да сви једва чекамо мало хладније дане како бисмо се опоравили од ових тропских мјесеци, а чим дође крај љета вриједне домаћице размишљају о припремању зимнице.
Ајвар је свакако један од незаобилазних специјалитета који се припрема као зимница, а главни састојак је паприка.
Поступак припреме ајвара подразумијева печење паприка и њихово љуштење, међутим, управо љуштење паприка задаје нам доста муке.
Постоје трикови који ће вам олакшати тај процес.
Тајна је у томе да чим печене паприке извадите из рерне или склоните са плотне или шпорета на ком сте их пекли, покријете крпом, пластичном фолијом или убрусом. Затим их оставите да тако одстоје око 15 минута – ако је већа количина можете и до пола сата.
Покривање паприка ствара пару и вишак течности, а управо то помаже да се лакше ољуште.