Можете их уништити

Ове ствари никада не би требало да перете у веш машини

 • Извор: Агенције
 • 26.11.2023. 16:09

Иако је тако много лакше, не треба баш све прати у веш машини. Неке ствари боље је прати ручно. Која је то одјећа коју треба прати ручно?

Прање комплетне гардеробе и доњег веша у веш машини може изгледати као одличан начин да уштедите вријеме и труд. Међутим, нека одјећа може заувијек бити уништена ако је само једном ставите у машину. Које ствари је најбоље прати ручно или их однијети на хемијско чишћење?

Грудњаци

Постоји неколико ствари које треба да знате прије него што убаците грудњак у машину. Као прво, жице могу да оштете бубањ, а копче могу поцијепати одјећу која се пере заједно с грудњацима. Осим тога, ако се копче заглаве у бубњу, грудњак ће се растегнути. И више неће бити погодан за ношење. Зато је боље да грудњаке перете ручно.

Кравате

Већина кравата је направљена од деликатних материјала, па због тога приликом брзог прања у машини кравате ризикују да изгубе облик или запрљају другу одјећу. Кравате перите ручно или их понесите на хемијско чишћење, пише Лепота и Здравље.

Предмети са декоративним елементима

Прије него што их убаците у машину, закопчајте панталоне, фармерке, кошуље… Рајсфершлуси и дугмићи могу се заглавити у машини и оштетити одјећу током прања. Што се тиче одјеће са декоративним елементима, било да су то шљокице, перле или каменчићи, немојте их прати у веш машини, већ ручно како се не би заглавили или оштетили машину.

Чарапе за бебе

Све ситне комаде одјеће, као што су чарапе за бебе, треба прати ручно јер се могу заглавити и у одводу. И тако оштетити машину. Ако немате времена да перете ручно ситне комаде одјеће, ставите их у посебне мрежасте врећице, затворите и тек тад убаците у машину.

Свилена одјећа

Већина свилених предмета захтијева хемијско чишћење (или бар њежно ручно прање), јер високе температуре и центрифуга могу уништити деликатну тканину. Свилена одјећа може једноставно да се поцијепа или изгуби облик. Ако ћете је прати ручно, набавите специјални детерџент за свилену одјећу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 12:55 Револуција 1917 (Р)

  ''Револуција 1917 (Р)

 • 13:30 Емисија: Енерго клуб (Р)

  ''Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће?

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 14:00 Серија: Ко те шиша (Р)

  ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

 • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.