Корисно

Ове кухињске предмете би требало чешће да мијењате

  • Извор: Б92
  • 10.11.2023. 22:23

Храна која се припрема за кување често долази у додир са даском за сјечење и ножевима, али многи људи не знају да ови кухињски алати скривају невидљиве опасности.

Према америчким Центрима за контролу и превенцију болести, чишћење и дезинфекција су кључни, али постоје и други кулинарски савезници који захтијевају посебну пажњу. Стручњак за чишћење Робин Марфи открива шта би то могли бити.

Сунђери

Колико често мијењате сунђере? Иако вам помажу у чишћењу, такође могу ширити бактерије.

"Сунђери су склони развоју бактерија због њихове порозне структуре и честог контакта с нечистоћама", каже Марфи и предлаже да мијењате сунђере сваке недјеље.

Даске за сјечење

Сирово месо, поврће, хљеб и друге намирнице доспијевају на даску за сјечење, а према Марфију, ножеви које користите стварају на њима бразде које брзо постају легло бактерија.

"Правило је даску за сјечење замијенити барем једном годишње", каже она.

Посуде за лед

Јесте ли примијетили да вам лед има помало чудан укус? Марфи каже да су разлог томе мириси из замрзивача који се упијају у посуду и преносе на лед, што може утицати на укус леда.

Дрвени прибор

Дрвене кашике, варјаче, кутљаче и остало посуђе од дрвета су порозније од посуђа израђеног од других материјала, па је важно да га замијенити ако настану пукотине или ако задржава јаке мирисе и мрље које не могу да се уклоне.

Апарат за кафу

Многи људи одбацују препоруке произвођача о редовном чишћењу апарата за кафу, али ако то не чините, у апарату се накупљају калцијум и плијесан, каже Марфи.

"Осим чишћења спољашњег дијела апарата за кафу и корпе, немојте да занемарите чишћење резервоара за воду, који многи не чисте довољно често", додаје за Бест Лајф.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.