Научници потврдили

Откривен нови начин препознавања правог меда

  • 27.08.2024. 02:00

Научници с Универзитета Кренфилд у Великој Британији успјешно су тестирали двије нове методе за утврђивање аутентичности меда, чиме су отворили пут за брза и прецизна тестирања.

Мед се, истичу, често кривотвори додавањем јефтиних шећерних сирупа. Како наводе, извјештај Европске комисије из 2023. године показао је да је 46 одсто од 147 тестираних узорака вјероватно било помијешано с јефтиним биљним сирупима. Наиме, врло је тешко открити лажне производе будући да се карактеристике меда разликују због извора нектара, сезоне бербе и географских разлика. Методе провјере аутентичности су, објашњавају, скупе и временски захтјевне. Из тог разлога расте потреба за поузданим тестирањем и доношењем нових правила за борбу против превара.

Без отварања тегле

Истраживачки пројект под водством др. Марие Анастасиади са Универзитета Кренфилд, у сарадњи с Агенцијом за стандарде хране и Савјетом за науку и технологију, користио је специјалну технику свјетлосне анализе за откривање лажног меда без отварања тегле. Узорци меда из Уједињеног Краљевства, обогаћени сирупима од риже и шећерне репе, тестирани су неинвазивном техником Раманове спектроскопије. Она је прво развијена за фармацеутску и безбједносну дијагностику, а показала се врло прецизном у откривању шећерних сирупа у овој намирници. Научници су комбиновали СОРС са стројним учењем како би успјешно идентификовали шећерне сирупе из различитих биљних извора.

"Мед је скуп и тражен – и може бити мета превараната, због чега прави произвођачи остају без зараде, повјерење потрошача се поткопава. Ова метода је учинковита, те је брз алат за идентификацију сумњивих узорака, што помаже индустрији да заштити потрошаче и провјери снабдјевне ланце", објаснила је доктор Анастасиади.  Овај је алат једноставан за имплементацију, што га чини идеалним за испитивање дуж снабдјевног ланца.

ДНА трагови 

У другој студији, у сарадњи с Агенцијом за стандарде хране и Институтом за глобалну безбједност хране на Краљичином универзитету у Белфасту, кориштено је ДНА баркодирање за откривање рижиних и кукурузних сирупа у меду из УК.

"До сада се ДНА методе нису широко користиле за испитивање аутентичности меда. Но, наша студија је показала да је она осјетљива и поуздана за откривање фалсифицирања и потврђивање поријекла сирупа доданих у мед. Велика варијабилност његова састава чини га посебно тешким за провјеру аутентичности. Стога би ова техника могла смањити проблем превара", рекла је Анастасиади. Научници су анализирали 17 узорака од пчелара те четири узорка купљена у супермаркетима и онлине трговинама из различитих дијелова Велике Британије.

(Агро клуб)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: