Рецепт

Омиљена зимница: Ево како да припремите паприке пуњене купусом

  • Извор: Агенције
  • 10.10.2023. 19:28

Међу омиљеном зимницом своје мјесто су осигурале паприке пуњене купусом.

За ову традиционалну, ферментирану салату биће вам потребно квалитетно поврће, со и вода, савјетује Агроклуб.

Стаклене тегле или пластичну посуду добро оперите, као и поклопце.

Састојци

3 до 4 килограма купуса

Око 5,5 кг паприка бабура или парадајзуша средње величине

Со за солење

5 литара воде

150 г соли

Припрема

Главице купуса очистите од вањског оштећеног листа и одсијеците дио коријена. Исијеците га ситно као када правите рибанац.

Нарибан купус посолите мањом количином соли, око двије кашике, рукама измијешајте и изгњечите. Оставите га сљедећих сат времена како би постао меканији и пустио свој сок.

Плодове паприке који су чврсти и здрави очистимо од петељке и унутрашњег садржаја. Оперемо их и поредамо на убрус или крпу са отвором окренутим на дно како би се оциједиле и просушиле. Унутрашњост паприке само мало посолите, натрљајте, да и оне постану мекше.

Пуните их купусом. Напуњене редајте у стаклену теглу или пластичну канту. Ако вам остане купуса слободно га поредајте по паприкама, али на врху морају бити паприке.

Пресолац направите од воде и соли. Све добро измијешајте како би се со растворила. Прелијте га преко пуњених паприка које морају бити потпуно у сланом раствору.

На врх ставите пластичну решетку и оптеретите да бисте их спријечили да испливају. Послије двије седмице завршиће се процес кисељења и ова здрава, ферментирана зимница је спремна за јело.

Пратите нас и путем Вибера