Направити шлаг није никаква мудрост. Слатку павлаку ставите у посуду, укључите миксер и кренете с миксањем док не добијете укусну, густу и кремасту смјесу. Али, јесте ли знали да шлаг можете направити без миксера и било каквих других помагала и то за само 45 секунди?
Ево шта вам је потребно за тај подухват: стаклена тегла какву користимо за зимницу и 2 дл слатке павлаке.
Поступак: Добро расхлађену слатку павлаку излијте у чисту и суву стаклену теглу. Теглу добро затворите и почните да је тресете што јаче и брже. Тресите је око 45 секунди и то без паузе. Теглу отворите и добили сте кремасти шлаг као десерт или прилог уз колач.
Додатни савјет: Ако желите да шлаг има лагану арому, у павлаку додајте мало екстракта ванилије и кашичицу шећера у праху те затим крените да тресете теглу. За јачи ефект, теглу прије кориштења ставите на 10 минута у замрзивач те је потом напуните слатком павлаком и тресите. Ако желите да добијете врло густи, чврсти и компактнији шлаг који се додаје у смјесу за колаче, теглу тресите неколико минута, односно док не добијете жељену густину.