Рецепт

Кувана ракија - лијек за грип али и опуштање

  • Извор: Агенције
  • 09.12.2023. 09:54

Српски назив за кувану ракију је шумадијски чај који је незаобилазан у домовима када температура падне испод нуле, а наши стари су често говорили да нема болести коју не лијечи.

Срби се куну у кувану ракију као у лијек против грипа, лијек за бољу циркулацију али и за опуштање.

Уколико вас мучи бол у грлу и кашаљ, цурење из носа и понекад температура и грозница, онда се лијек за ваше тегобе крије у добром старом шумадијском чају. Барем су тако тврдили наши стари.

У наставку доносимо рецепт за припрему куване ракије.

Састојци:

4 супене кашике шећера

250 мл меке ракије (10 до 12 гради)

100 мл воде.

Припрема:

У металну шерпицу или џезву ставите шећер да се карамелизује, када то постигнете скините са рингле па додајте одмах ракију и воду. Вратите на ринглу да прокува и да се шећер растопи.

Служити топло и то искључиво у друштву добрих пријатеља јер се може десити да вас овај чај натјера да кажете све тајне.

Можете умјесто шећера додати мед, што је још боља и здравија варијанта.

Мед је најбољи природни антибиотик који смирује упаљено грло и дјелује против бактерија и вируса јер је пун антиоксиданаса. Добро га је укључити превентивно у зимске напитке, али водите рачуна да мед не стављате у врелу течност јер му тако смањујете дјелотворност, пише Србија данас.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: