Постоји неколико пића, према мишљењу сомелијеа, која је најбоље избјегавати ако желите да избјегнете тежак мамурлук.
На првом мјесту је шампањац.
"Ако примијетите да имате страшну главобољу након чаше или двије прошека, за то можете окривити мјехуриће", рекао је сомелије Марко Кастеланели.
Он објашњава да шампањац иначе садржи угљен-диоксид (CO2), који мијења начин на који алкохол тече кроз крвоток и помаже тијелу да брже апсорбује алкохол.
"Када уђе у крвоток, CO2 се такмичи са кисеоником, због чега осјећате вртоглавицу и брзо се напијете, што доводи до тешко подношљивог мамурлука који изазива пулсирајућу главобољу", додао је Кастеланели.
Ако желите да избјегнете или барем смањите интензитет главобоље, попијте чашу воде између два пића.
Такође, пијте полако и не пијте алкохол на празан желудац, преноси Индекс.