Када купујемо кромпир у већим количинама, често се суочавамо с изазовом његовог клијања, што може знатно смањити квалитет и трајност овог важног састојка у нашој кухињи.
Иако се често чини као да кромпир врло брзо почиње клијати, постоји трик који вам може помоћи да га дуже сачувате. Наиме, комбинација кромпира и јабука може успорити процес клијања.
Јабуке производе етилен, природни плин који успорава зрење и клијање многих врста поврћа, укључујући кромпир. Етилен може учинити да кромпир остане свјежији дуже времена, јер дјелује на успоравање његовог процеса раста.
Дакле, ако желите да кромпир остане без клијања, једноставно га спремите у кутију или врећу поред неколико јабука.
Међутим, иако ова метода може помоћи у спречавању клијања, треба обратити пажњу на неколико важних ствари приликом складиштења кромпира. Један од кључних фактора је температура. Кромпир треба складиштити на хладном, сувом и тамном мјесту, јер то спречава појаву клијања и одржава га свјежим дуже вријеме.
Важно је нагласити да кромпир никада не смијете чувати у фрижидеру, јер хладноћа може узроковати да се скроб у кромпиру претвори у шећер, што не само да мијења његов окус, већ може довести и до стварања материја које могу бити штетне по здравље кад се кромпир касније кува на високим температурама.
За најбоље резултате, кромпир би требало складиштити у не превише хладном простору, на сувом и тамном мјесту, док би јабуке требале бити смјештене у непосредној близини, али не у истој кутији, ако желите искористити предности етилена за успоравање клијања кромпира.