Ускоро почиње 40-дневни Божићни пост, вријеме када се по правилу највише припрема риба.
Иако укусна, јела од рибе могу да буде незгодна за припрему због непријатних мириса који се шире кухињом, а онда и цијелим домом.
Мирис печене или пржене рибе тешко је излуфтирати или уклонити, што из просторија, што са руку или судова у којима је припремана, па није згорег унапријед знати рјешење.
Уколико је риба дуже времена стајала у посуди у којој је припремана, довољно је да у истој прокувате црни чај. Мирис ће нестати као да га никада није ни било.
Приликом припреме рибе, у уље у коме се риба пржи или пече додајте неколико капи лимуновог сока, а посуду у којој ћете је држати до служења истрљајте половином лимуна.
Мирис са руку можете уклонити талогом од црне кафе – једноставно их истрљајте и оперите сапуном.
Док припремате рибу, отворите прозоре и пустите да ваздух циркулише, а можете направити и природни освјеживач просторије.
Скувајте воду са кором лимуна, када се охлади сипајте је у боцу са распршивачем и користите за освјежавање ваздуха у просторијама.
Осим тога, можете сипати сирће у посуду и оставити је неко вријеме да стоји на једном мјесту. Непријатни мириси нестаће за тили час.