Једноставно и практично

Како се правилно припрема замрзнуто поврће?

  • Извор: Крстарица
  • 07.04.2025. 11:33

Коришћење смрзнутог поврћа једноставан је и практичан начин за уклапање више поврћа у свакодневну исхрану.

Претходно је опрано и насјецкано, што нам штеди драгоцјено вријеме у кухињи, а и траје много дуже од свјежих производа.

Храњиве материје

Будући да се смрзнуто поврће брзо замрзава док му је ниво храњивих материја на врхунцу, оно заправо може имати више храњивих материја од свјежег поврћа које је неко вријеме стајало у продавници. Смрзнути броколи, на примјер, доказано има више витамина Б2 од свјежег броколија. Слично томе, смрзнути кељ садржи више антиоксиданса од свјежег кеља.

Пас угризао малољетника

Пас угризао малољетника

Смрзнуто поврће траје дуже

И док постоји поврће које има прилично дуг рок трајања, попут кромпира и шаргарепе, често нам се деси да не успијемо да потрошимо све што смо купили. У том случају замрзавање поврћа за које знамо да га нећемо искористити најбоља је ствар коју можемо да урадимо како би дуже трајало. Наравно, можете и одмах купити смрзнуто поврће чији је рок трајања најчешће око 12 мјесеци.

Треба ли га одмрзавати?

Прво питање које већина људи поставља о кувању са смрзнутим поврћем је треба ли га одмрзнути прије употребе. У већини случајева одговор је НЕ! Додавање смрзнутог поврћа у шерпу, посуду за печење или тигањ док је још смрзнуто уопштено ће дати најбоље резултате.

Преминуо басиста популарног бенда

Преминуо басиста популарног бенда

Једини изузетак од овога правила је спанаћ. Он пушта више воде приликом одмрзавања од већине поврћа, па, осим ако га не користите у чорби гдје додатна течност неће бити важна, спанаћ прво одмрзните и оциједите, притом истискујући сав вишак воде.

Како га кувати?

Смрзнуто поврће може се кувати у води, кувати на пари, динстати, пржити или пећи. Различите величине и врсте поврћа захтијеваће различито вријеме кувања, па препоручујемо да увијек провјерите упутства на паковању. Уопштено, смрзнутом поврћу неће бити потребно толико времена за кување као свјежем. Узмите у обзир да се оно прије замрзавања бланшира, чиме је процес кувања већ започео.

Почела је шеста недјеља Васкршњег поста: Због чега је важнва Цвјетна недјеља и које обичаје треба испоштовати?

Почела је шеста недјеља Васкршњег поста: Због чега је важнва Цвјетна недјеља и које обичаје треба испоштовати?

Прекувавање ће га учинити гњецавим и непривлачним. Заправо, неко поврће уопште није потребно кувати. При додавању у салате од тјестенине, само га додајте врућој тестенини и пустите да се температуре уравнотеже!

И посљедњи сајвет: у сваком јелу у којем је поврће главна звијезда одлучите се за свјеже. Али ако је смрзнуто све што имате, само изволите – већину времена нећете ни примјетити разлику.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: