Proso je žitarica koja ne sadrži gluten i poznata je po svom alkalnom djelovanju. Snižava holesterol, dobro djeluje na probavni sistem, pomaže kod mršavljenja, sprečava anemiju i odličan je izvor energije.
Naš organizam snabdijeva ponajviše mineralima: magnezijumom, silicijumom, fosforom i željezom. Osim toga, čisti bakterije iz crijevne flore, a može pomoći i kod čira na želucu. Konzumiranjem prosa organizam se čisti od toksina te se povećava njegova alkalnost.
KAKO GA PRIPREMITI
1. Ostavite ga da se oko pet sati namače u hladnoj vodi.
2. Kašu potom kuvajte i po potrebi dodajte još vode i sitno nasjeckanog povrća za supu.
3. Kad je kaša kuvana, možete joj dodati i malo pavlake.
JESTE LI ZNALI?
Brašno od prosa, kao ni proso, ne sadrži gluten, bogato je silicijevom kiselinom, koja je odlična za rast i zdravlje kože, kose, zuba i noktiju. Sadrži i priličnu količinu željeza te nešto manje količine magnezijuma, silicijuma i fosfora. Koristi se za pripremu pekarskih proizvoda, kolača i palente. U 100 grama ima 358 kalorija.
(Živim.hr)