Корисно знати

Како правилно одржавати кожну од‌јећу и ствари

  • Извор: 24сата.хр
  • 11.11.2023. 16:02

Свако мало се кожни комади враћају на топ-листе, па се питање како се бринути о кожној од‌јећи и стварима свако мало понавља. Подсјетимо како је то једноставно, јер битно је чувати је како би она с временом остала што љепша и читава, без пукотина и оштећења, пише 24sata.hr

Киша јој не паше

Није добро да се смочи у потпуности, треба је обрисати након кише или прије слагања у ормар. С временом може промијенити текстуру на лоше, стога јој влага не одговара. 

Подстављене вјешалице

Кожну од‌јећу чувајте на подстављеним вјешалицама, а кад их спремате, избјегавајте пластичне врећице јер оне не „дишу“. Боље су оне памучне, од природног материјала.

Држите своју кожну од‌јећу даље од топлоте

Топлота може бити штетна за кожу јер може узроковати губитак влаге. Никада не остављајте своју кожну од‌јећу у близини гријача или других уређаја који емитују топлину, попут радијатора и слично.

Чистите је редовно

Чишћење је важно за продужење њеног вијека трајања. Идеално је притом користити услуге чишћења професионалних хемијских чистионица како бисте осигурали заштиту кожне од‌јеће током прања.

Користите креме за кожу

Можете је његовати кремама које ће јој вратити хидратацију, јер права животињска кожа такођер се с временом исушује.

Немојте је пресавијати

Ако остане пресавијена дуже вријеме, може се згужвати и оштетити. Најбоља метода одржавања је да је објесите.

Не уклањајте мрље сами

Ако имате мрљу, немојте је покушавати уклонити самостално. На крају можете оштетити кожу, поготово ако нисте професионалац. Најбољи начин да осигурате да ваша кожна од‌јећа буде у савршеном стању је да с њоме поступате посебно пажљиво. Увијек пазите на ознаку произвођача: можда постоје неке упуте и опће смјернице које ће вам помоћи да је одржите у добром стању.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:30 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 11:55 Вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:10 Гола наука, документарни програм (Р)

    '' Гола наука, документарни програм (Р)

  • 13:00 Серија: Слатке муке (Р) (12+)

    Серија: Слатке муке (Р) (12+)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Ћирилица (Р)

    'Кроз узбудљив, динамичан и непредвидив разговор са различитом палетом гостију - од стручњака и реномираних теоретичара, политичара и функционера, умјетника до естрадних личности открива информације које не објављују ни најскандалознији таблоиди.