Сезона зелене салате је почела, а како би дуже остала свјежа, треба знати на који начин је прати и чувати након брања или куповине.
Правилно чување салате је кључно за задржавање њених храњивих састојака и свјежине. У случају да не планирате салату искористити одмах, сачувајте је уз ових неколико савјета.
Салата је храњива и иде уз све, а има толико много врста да можете стално откривати нове док не пронађете ону која одговара вашем укусу и преференцијама текстуре.
Како чувати салату у фрижидеру
Када размишљате о томе како чувати салату, најважније ствари које треба запамтити су:
• Влажност је непријатељ њежног зеленила.
• Проток зрака је кључан.
Иако зеленило треба влагу да би се правилно чувало, превише влаге ће га натопити и узроковати да брзо постане трухло. Већина салата коју купите у врећици и пластичној кутији је претходно опрана и осушена прије пакирања. Ове врсте салате чувајте у ладици фрижидера с високом влагом, а затим отворите и користите по жељи. За главице салате, идеално је опрати листове непосредно прије оброка.
Ево како сачувати салату
• Користећи папирнате ручнике или чисту кухињску крпу, осушите листове. јер влага може убрзати кварење.
• С новим, сухим листом папирнатих ручника, омотајте салату, а затим је пренесите у врећицу с патентним затварачем и затворите врх.
• Поставите папирнате ручнике унутар врећице с патентним затварачем или херметички затворене посуде, а затим затворите.
• Провјеравајте салату сваких дан или два. Ако папирнати ручник постане мокар с временом, замијените га сухим, или ако неки листови почну пропадати, уклоните те листове и баците их.
Колико дуго салата може трајати без кварења?
Уз правилне увјете чувања, сорте лиснате салате требале би трајати од седам до 10 дана, док римска салата замотана у фолију може трајати скоро двије седмице.
Припазите на знакове вишка влаге, увенућа, тамних листова и смеђих или хрђавих мрља; то су све знакови да ваша салата почиње пропадати, преноси Аваз.