Savjeti

Greške pri pranju koje mogu uništiti i veš i mašinu

  • Izvor: 24sata.hr
  • 14.05.2022.17:55

Možda nam se čini da kod pranja odjeće u mašini nema puno filozofije - stavimo odjeću, prašak, odaberemo način rada i upalimo je.

Ipak, nije sve tako jednostavno. Čak i pogrešno odabran deterdžent za pranje ili njegova netačna količina može prouzrokovati niz problema.

Iako se pranje odjeće čini prilično jednostavnim, mnogi prave greške koje mogu uništiti i mašinu za veš, ali i odjeću.

Za mala opterećenja koristimo kapsule za pranje

Kapsule za pranje su praktične i vrlo jednostavne za korištenje i čuvanje, a sastoje se od savršeno odmjerene doze deterdženta.

Jedna kapsula je predviđena za srednje opterećenje mašine. To znači da kad stavimo kapsulu, a peremo malu količinu odjeće, stvaramo dodatni učinak hemijskih deterdženata i na odjeću i na mašinu. Tako se može stvoriti višak sedimenta unutar nje te oštetiti pumpe i motor.

Mašinu ne prozračujemo

Kada izvadimo odjeću i odmah zatvorimo vrata mašine za veš, ostavljamo je u stanju povećane vlage. To je savršeno okruženje za rast plijesni i bakterija.

Stoga je bolje ostaviti vrata perilice otvorena 15-20 minuta.

Umjesto tečnog koristimo deterdžent u prahu

Prašak za pranje je savršen za uklanjanje tvrdokornih mrlja, pa je njegova upotreba u nekim slučajevima sasvim razumna. Međutim, u drugim slučajevima bolje je koristiti tečni deterdžent za pranje.

Naime, tečni deterdžent bolji je za preliminarnu obradu mrlja, a uz to ostavlja i manje tragova na odjeći. Takođe, tečni deterdžent je sigurniji za mašinu zbog bolje topivosti u odnosu na prašak koji može začepiti sistem.

Deterdžent stavljamo direktno na odjeću

Dodavanje deterdženta direktno na odjeću (posebno kada je u pitanju prašak za pranje) loša je ideja iz dva razloga. 

Naime, mašina je dizajnirana tako da u pravom trenutku ispusti deterdžent na odjeću. Uz to, ako dodate deterdžent direktno na odjeću, postoji mogućnost da ostane na odjeći i da se stvore mrlje.

Prekomjerna upotreba omekšivača

Omekšivač će vašoj odjeći pružiti mekoću i prekrasnu aromu, ali omekšivači ne doprinose čistijoj odjeći.

Ako prekomjerno koristite omekšivač odjeća će vam biti puna petrohemikalija. Omekšivači takođe mogu doprinijeti rastu plijesni i začepiti mašinu i cijevi.

Dodajemo male količine deterdženta

Mala količina deterdženta za pranje neće oprati odjeću kako treba.

S obzirom na to, odjeću ćete češće prati što će zauzvrat skratiti njihov vijek trajanja.

Prije pranja ne skidamo dlake s odjeće

Ako u kući imate životinju, sasvim je logično da ćete na odjeći imati dlaka. Ali nikako nemojte stavljati odjeću prekrivenu dlakama u mašinu. Tokom svakog pranja dlake će se nakupljati što bi moglo dovesti do začepljenja sistema za odvod, a moglo bi pokvariti i motor.

Stoga prije pranja izdvojite nekoliko minuta da očistite odjeću s ljepljivim valjkom.

Mokru odjeću stavljamo u mašinu ili u košaru za veš

Vlaga stvara savršeno okruženje za rast plijesni. Zato je bolje mokre ručnike ili znojnu sportsku odjeću prvo osušiti pa onda ubaciti u košaru ili u mašinu.

To će vam pomoći da izbjegnete pojavu neugodnih mirisa i neće pogoršati stanje vaše odjeće, piše "Brightside".

Tagovi: