Лубеница је омиљена посластица током љетњих дана који нам предстоје, а њене здравствене предности су неоспорне.
На 100 грама лубенице има тек 30 калорија, садрже пуно воде, која нам је љети веома важна, а истовремено је богата витаминима А и Ц, калијумом и магнезијумом.
Иако сви воле хладну лубеницу, складиштењему фрижидеру она заправо губи нека своја својства, попут ликопена, који ефикасно штити од болести. Ипак, кад је већ пресјечете, ипак је свакако одложите у фрижидер.
Цитрулин, аминокиселина којом је лубеница богата, у тијелу се претвара у аргинин, који је кључан за добру циркулацију крви. Лубеница је добра за опуштање и опоравак након физичке активности.
Све благодети лубенице
Поред тога што је идеална летња "посластица", лубеница садржи и витамине, а има и мало калорија.
Моћни Л-цитрулин
У лубеници можете пронаћи највећи удео аминокиселине цитрулина, која опушта и шири крвне судове, па је важна за еректилну функцију - 210 мг у 100 г лубенице.
Витамин Ц
Двадесет процената дневне потребе за витамином Ц задовољено је са 180 г лубенице. Осим тога, витамин Ц ће заштитити ваше мишиће и кости.
Калорије
Лубеница је одлична за дијету јер садржи свега 30 калорија.
Снажни ликопен
Сласно поврће може да смањи ризик од можданог удара за 20 %, захваљујући великој количини ликопена.
Витамин А
Од 150 г лубенице, 5 одсто чини витамина А, који је важан за здравље ваше коже.
Хидратација
Лубеница се састоји од 92 одсто воде, 6 одсто шећера и 2 одсто влакана.
Не бацајте ни кору од лубенице
Иако кору од лубенице људи често бацају, стручњаци кажу да се управо у њој налази највише витамина и хранљивих материја попут витамина А, Б6 и Ц, као и калијума и магнезијума.
С обзиром на то да кора није претерано укусна, можете је исјецкати на комадиће и убацити у салату од туњевине или пилетине, само је претходно добро оперите (чак и ако не једете кору, не заборавите да расте на земљи, па се на њој често налази велики број бактерија).
Сјеменке лубенице добре за бубреге
Сјеменке лубенице, које такође готово сви бацамо, могу да се једу. У Кини се коштице прже и једу као грицкалице. Оне су здрав састојак који је употребљив за лијечење бубрега.
Чај од свјежих сјеменки лубенице је сјајан диуретик, а можете га припремити тако што ћете узети четири кашике свјежих сјеменки лубенице, издробити их па кувати 15 минута у два децилитра воде. Ту количину чаја треба попити током два дана, а трећи дан направите паузу. Како би чај од коштица лубенице што боље дјеловао, процес понављајте током неколико недјеља, преноси Дан.