Правилно залијевање биљака и цвијећа у одговарајуће вријеме је кључно за њихов просперитет и заштита од исушивања током врелих љетних дана.
Размишљате ли о јутарњем или вечерњем залијевању?
Док многи фаворизују јутарње залијевање, истина је да одговор није тако једноставан. Ујутру је препоручљиво користити надземне системе попут прскалица, што омогућава лишћу да се осуши на вријеме и смањује ризик од гљивичних инфекција. У случају биљака које преферирају залијевање при бази умјесто по лишћу, употријебите цријево како бисте обезбиједили директно наводњавање код коријена.
Ако је вече погодније за залијевање вашег биљног свијета, побрините се да вода директно доприје до коријена, гдје је најпотребнија.
Залијевање биљака
Једногодишње биљке обично имају плиће коријене и захтијевају чешће залијевање, посебно током врелих љетних дана. С друге стране, вишегодишње биљке, с дубљим коријењем, могу поднијети сушније периоде и обично захтијевају залијевање само једном до два пута недјељно, постепено и у више наврата како би се земља равномјерно натопила.
Залијевање поврћа
Поврће попут карфиола, целера, краставца, паприке и тиквица захтијева додатну влагу током топлих таласа како би обилно плодоносило. Најбоље је залијевати их рано ујутро, око 6 сати, како би биљке могле да упију воду прије него што сунце почне снажно да их загријева и исушује.
Залијевање цвијећа у саксијама
Када је ријеч о биљкама у саксијама, вода је кључна за њихов просперитет. Залијевање их два пута дневно може бити неопходно током екстремних врућина – једном ујутро и једном увече. Битно је да земља буде влажна, али не и натопљена водом.
Шта урадити ако ваше биљке почну да вену?
Ако примјетите да ваше омиљене биљке почињу да вену, то може бити посљедица разних фактора попут штеточина, болести или чак прекомјерног залијевања. Међутим, биљке често реагују на врућину тако што привремено вену, али се опораве када температура падне. Препорука је да прегледате биљке увече прије залијевања како бисте утврдили узрок, било да је у питању топлота или неки други фактор. Временом ћете научити препознати како ваше биљке реагују на екстремне температуре.