Tročlano domaćinstvo godišnje troši oko 11 odsto električne energije na kuvanje, a postoji nekoliko trikova za uštedu energije u kuhinji.
Za početak, ako se koristi poklopac, toplina ne može izaći iz lonca. To je tri puta učinkovitije od kuvanja bez poklopca, a i hrana će se brže zagrijati.
Energija se može uštediti i tako da se izaberu lonac i tava čiji radijusi odgovaraju veličini kola. Radijus posuđa može čak biti i nešto veći.
Dodatno, novac i energija mogu se uštediti i ako se u lonac natoči samo potrebna količina vode jer to ubrzava proces zagrijavanja i tako smanjuje potrošnja vode i energije.
Jaja i povrće mogu se kuvati u samo 2 centimetra vode – drugim riječima, bez da su prekriveni vodom. Tako se može uštediti 10 evra godišnje.
Posljednji savjet je za ljubitelje tjestenine – stavite je u lonac dok je voda još hladna. Tako će tjestenina biti brže gotova.