Медењаци су много више од обичних колача, они су прави симбол празничне сезоне и радости која долази с њом. Њихов слатки мирис испуњава кућу топлином и носталгијом, док неодољива комбинација меда, цимета и ђумбира буди успомене.
Медењаци су симбол празника, а сваки облик, било да је то звончић, звијезда, јелка или срце, носи са собом посебан дух и причу.
Потребно је:
- 300 г брашна
- 100 г шећера
- 100 г меда
- 100 г маслаца
- 1 јаје
- 1 кашичица прашка за пециво
- 1 кашичица цимета
- 1 кашичица ђумбира у праху
- 1/2 кашичице клинчића у праху
- 1/2 кашичице мускатног орашчића
- Прстохват соли
Припрема:
У великој чинији помијешајте брашно, прашак за пециво, цимет, ђумбир, клинчиће, мускатни орашчић и со.
У другој чинији измиксајте маслац и шећер док смјеса не постане пјенаста. Додајте јаје и мед у смјесу маслаца и шећера и добро измиксајте. Поступно додајте суве састојке у смјесу мокрих састојака и мијешајте док не добијете глатко тијесто.
Обликујте тијесто у куглу, замотајте га у пластичну фолију и ставите у фрижидер на најмање 1 сат. Загријте рерну на 180°Ц и обложите плех папиром за печење.
Разваљајте тијесто на побрашњеној површини на дебљину од око 0,5 цм. Изрежите облике помоћу калупа за кекс и ставите их на припремљени плех за печење.
Пеците медењаке 8-10 минута или док не постану златно смеђи. Оставите их да се охладе на плеху неколико минута, а затим их премјестите на решетку да се потпуно охладе.
Можете их украсити глазуром од шећера у праху и лимуновог сока или чоколадом по жељи.