Једноставна припрема

Божићни медењаци су симбол празника: Цијела кућа ће мирисати на цимет и ђумбир

  • Извор: Жена Блиц
  • 27.12.2024. 17:08

Медењаци су много више од обичних колача, они су прави симбол празничне сезоне и радости која долази с њом. Њихов слатки мирис испуњава кућу топлином и носталгијом, док неодољива комбинација меда, цимета и ђумбира буди успомене.

Медењаци су симбол празника, а сваки облик, било да је то звончић, звијезда, јелка или срце, носи са собом посебан дух и причу.

Потребно је:

- 300 г брашна

- 100 г шећера

- 100 г меда

- 100 г маслаца

- 1 јаје

- 1 кашичица прашка за пециво

- 1 кашичица цимета

- 1 кашичица ђумбира у праху

- 1/2 кашичице клинчића у праху

- 1/2 кашичице мускатног орашчића

- Прстохват соли

Припрема:

У великој чинији помијешајте брашно, прашак за пециво, цимет, ђумбир, клинчиће, мускатни орашчић и со.

У другој чинији измиксајте маслац и шећер док смјеса не постане пјенаста. Додајте јаје и мед у смјесу маслаца и шећера и добро измиксајте. Поступно додајте суве састојке у смјесу мокрих састојака и мијешајте док не добијете глатко тијесто.

Обликујте тијесто у куглу, замотајте га у пластичну фолију и ставите у фрижидер на најмање 1 сат. Загријте рерну на 180°Ц и обложите плех папиром за печење.

Разваљајте тијесто на побрашњеној површини на дебљину од око 0,5 цм. Изрежите облике помоћу калупа за кекс и ставите их на припремљени плех за печење.

Пеците медењаке 8-10 минута или док не постану златно смеђи. Оставите их да се охладе на плеху неколико минута, а затим их премјестите на решетку да се потпуно охладе.

Можете их украсити глазуром од шећера у праху и лимуновог сока или чоколадом по жељи.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: