Gradačac

Udala se za čovjeka kojeg je znala 6 dana i iz BiH otišla u Njemačku

 • Izvor: Kurir
 • 26.01.2023.18:05

Mejasa iz Gradačca udala se u Njemačku gdje godinama živi, ali uprkos tome njeguje bh. tradiciju i ističe da je upravo zahvaljujući tamošnjem životu počela više da se posvećuje tradiciji.

Mejasa se udala na mnogima nevjerovatan način, baš kao što se to radilo nekada - supruga je poznavala samo 6 dana, nakon čega je odlučila da se uda za njega i ode u Njemačku u kojoj nikoga drugog sem njega nije znala.

Ona je istakla da je bukvalno doživjela "brak na neviđeno".

"Udala sam se na stari vakat, imala sam provodadžiju, baš kao u stara vremena", rekla je ona i istakla da ima najboljeg supruga.

Kada je stigla u Njemačku, tamo je zatekla veliku kuću i dvorište, te joj se odmah javila vizija kojom je kuću učinila domaćinskom i unijela u nju bh. tradiju.

Ona i suprug uredili su enterijer po uzoru na stare, bh. kuće, a vremenom su dobili još veću motivaciju za to.

"Kad sam došla tamo, zatekla sam sve normalno - kuća, dvorište, sve kao i u BiH. Onda sam otišla iza kuće, da vidim gdje se šta nalazi, a onda sam ga upitala 'Šta je ovo', on mi je odgovorio: 'Pa eto, uđi da vidiš, ima neki mutvak (ostava i uz nju šupa gdje se drva stavljaju)'. Ja sam otvorila vrata i zatekla pravi sobičak, prijašnji", rekla je Mejasa za ITV story.

Mejasi je odmah sinula genijalna ideja, te je suprugu odmah predočila svoju viziju - "Mogla sam ja ovdje napraviti 'bosansku' sobu!".

Vezeni jastuci, ćilimi i ručni radovi postali su osnovni dio njenog enterijera. Mejasa je izrazito talentovana za pisanje pjesama, što je posebno oduševilo njenog muža.

Mejasa u Njemačkoj živi kao prava domaćica - sprema zimnicu, kuva, čisti, posadila je razne vrste voća i povrća, a priznala je i da Njemice dosta toga znaju u kuhinji.


Tagovi:
 • 20:10 Dosije

  Emisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', novim izgledom i pristupom, rasvijetliće događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovoriće o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakovati činjenice i rekonstruisati slučajeve zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

 • 20:45 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:35 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:15 Izbor sportiste godine grada Banja Luka

  Izbor sportiste godine grada Banja Luka

 • 00:30 Serija: Bolivar (12+)

  Jedna od najpoznatijih kolumbijskih istorijskih drama i televizijskih serija 'Bolívar, una lucha admirable', što bi u prijevodu značilo 'Bolivar, borba vrijedna divljenja', prati život venecuelanskog nacionalnog heroja Simona Bolivara.

 • 01:30 Noćni program

  Noćni program