"Онај који је племенит"

Име за дјечаке које има прелијепо значење и моћну симболику

  • 21.05.2024. 22:36

Уколико ускоро очекујете да се остварите као родитељи и знате ког пола вам је беба, сигурно већ размишљате о имену. Ако ће се у вашу породицу уселити један мали дјечак, предлажемо вам име Дамјан.

Поријекло имена Дамјан

Ово мушко име је поријеклом из старо-грчког језика, и сматра се да потиче од ријечи тј од грчког имена „Дамианос“, а које пак потиче од именице „Дамао“, у „буквалном“ значењу – побједник; укротитељ; или у глаголској форми – кротити; припитомити; укротити.

Са друге стране, постоји и хипотеза о поријеклу имена Дамјан из санскрита (обредног језика који се користи у Непалу и у Индији, тј у религијама – будизму; хиндуизму и јудаизму), а од ријечи „дам“ што има значење – даровати; дати; давати; давање.

Значење имена Дамјан

У хришћанству, име Дамјан се везује за свеце – Козму и Дамјана, па може и имати „пренесено“ значење – „свети“; „Онај који је светац“; „онај који је помагач људима послат од Бога“.

Међутим, ако се узме у обзир претходно поменуто поријекло имена Дамјан, значење је – „онај који даје“; „онај који је несебичан“; „онај који је племенит“; „мушкарац који је укротитељ“; или пак „онај који је способан да некога припитоми“; „блага особа“; „питом и мирољубив човек“.

Надимци и изведена имена од имена Дамјан

Најчешћи надимци који се везују за ово име су Дача и Даки, а изведена имена су бројна, а најчешћа су: Дамијан; Дамљан; Дамњан; Дамјао; Демијан; Демијано; Демјан, али и неке женске форме као што су: Дамјанка; Дамњана; Дамијана или Демијана и Деми.

(Yumama)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм