Nakon šamara

Vil Smit podnio ostavku u Akademiji filmskih nauka i umjetnosti

  • Извор: Телеграф
  • 02.04.2022. 08:19

Glumac Vil Smit, koji se suočio sa mogućom suspenzijom ili izbačenjem iz Akademije filmskih nauka i umjetnosti, nakon što je udario Krisa Roka tokom dodjele Oskara, odlučio je da sam napusti ovu instituciju i podnio neopozivu ostavku.

Oskarovac je odluku donio u trenutku najveće krize svoje karijere, dok se i sama Akademija borila sa pritiskom javnosti i pitanjem kako da sankcioniše njegov postupak.

Smit je u izjavi svoje ponašanje nazvao "šokantim, bolnim i neoprostovim" i naveo da će prihvatiti sve odluke koje Odbor guvernera Akademije donese.

- Lista ljudi koje sam povrijedio je duga i uključuje Krisa, njegovu porodicu, mnoge moje drage prijatljelje i voljene ljude, sve u publici i publiku širom sveta koja nas je gledala od kuće. Izdao sam poverenje Akademije. Uskratio sam ostalim nominovanim i pobjednicima priliku da slave i budu proslavljeni zbog svog nevjerovatnog rada. Srce mi je slomljeno – naveo je glumac.

Smit je priznao da je njegovo ponašanje zasjenilo sve druge pobjednike  94. dodjele Oskara.

- Želim da se fokus vrati na one koji su zaslužili pažnju za svoja postignuća i da dozvolim Akademiji da se vrati na to da podržava kreativnost i umjetnost u filmu - naveo je, zaključujući da "promjene zahtijevaju vrijeme, a on je spreman da uloži veliki trud i da nikada sebi više ne dozvoli da nasilje nadvlada razum".

Predsjednik Akademije Dejvid Rubin odgovorio je na ovu ostavku.

- Primili smo i prihvatili naopozivu ostavku gospodina Vila Smita. Nastavićemo da sprovodimo disciplinski postupak protiv gospodina Smita zbog nasilnog ponašanja na našem sledećem zakazanom sastanku 18. Aprila – kazao je.

Podsjetimo, Vil Smit je tokom ceremonije dodjele Oskara ošamario komičara Krisa Roka zbog šale izrečene na račun njegove supruge Džejde Pinket Smit. Smit se onda vratio na mjesto psujući Roka, a samo 40-ak minuta kasnije dobio nagradu za najbolju mušku ulogu i ovacije. On se tada izvinio svima, ali ne i Krisu Roku, koji je odbio da podnese tužbu u policiji.


Тагови: