Народно позориште Републике Српске

Вечерас свечано отварање 26. Театар фест-а "Петар Кочић"

  • Извор: СРНА
  • 03.06.2024. 08:03

Бесједом еминентног глумца и редитеља Небојше Дугалића данас ће у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци бити свечано отворен 26. Театар фест "Петар Кочић".

Дугалић ће бити почасни гост Фестивала, а свечано отварање заказано је за 20.00 часова, навели су из Позоришта.

Публика ће након бесједе имати прилику да ужива у концерту спознаје "Његош и Кочић – коријени", на којем ће учествовати око стотину учесника.

Осим Симфонијског оркестра Народног позоришта Републике Српске наступиће и Академски хор "Обилић", Академско културно-уметничко друштво "Бранко Крсмановић" из Београда, Камерни хор "Керубини" Конфуцијевог института Универзитета у Бањалуци и Владимир Булатовић.

На репертоару ће бити и дјело Владе Милошевићева "Кочићеве ријечи" које цитира овог народног трибуна, омузиковљавајући их кроз рустични звук Босанске Крајине, навели су из Народног позоришта.

Такмичарски дио фестивала почеће сутра представом "Људи од воска" Народног позоришта из Сомбора, аутора Мате Матишића, а у режији Ивана Вање Алача.

У сриједу, 5. јуна, наступиће Хрватско народно казалиште из Сплита, са представом "Црвена вода", која је рађена по роману Јурице Павичића, а у режији Ивице Буљана.

Четвртак је резервисан за Позориште "Бора Станковић" из Врања и представу "Ништа нећемо заборавити", по мотивима романа "Кањец филма" и "Иста прича" аутора Вере Ценић, редитеља Југа Ђорђевића.

Након тога слиједи представа Босанског народног позоришта из Зенице "Драма о Мирјани и овима око ње" аутора Ивора Мартинића, у режији Нермина Хамзагића.

За крај такмичарског дијела програма планирана је представа Народног позоришта у Београду "Очеви и оци", редитеља Вељка Мићуновића.

У суботу, 8. јуна, у 12.00 часова планирана је трибина "У потрази за оригиналним драмским текстом", на којој ће учествовати многи истакнути ствараоци из позоришног живота.

У част награђених, у недјељу, 9. јуна, ансамбл Народног позоришта из Београда одиграће представу "Ситнице које живот значе" по роману Лоренца Маронеа, драматизацији Ђорђа Косића, а у режија Андреја Носова.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: