Beograd

Sahranjen glumac Tanasije Uzunović

 • Izvor: Srna
 • 18.03.2023.16:20

Glumac Tanasije Uzunović sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Sahrani Tanasija Uzunovića prisustvovali su članovi njegove porodice, prijatelji, brojne kolege glumci.

Govore su održale glumice Ivana Žigon i Zlata Numanagić.

Prethodno je komemoracija čuvenom glumcu održana u Narodnom pozorištu u Beogradu, njegovoj matičnoj kući, na Velikoj sceni.

Upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Goncić rekao je na komemoraciji da je Uzunović veliki glumac koji je obilježio jugoslovensku i srpsku kinematografiju, pozorište i televizijsku produkciju.

"Darovao je ovoj sceni Narodnog pozorišta jedinstven, produhovljeni i otmeni glumački izraz, a inače ima iza sebe više od 50 filmova i TV serija", rekao je Goncić.

Glumac Petar Božović rekao je da se sa Uzunovićem upoznao na Akademiji za film, pozorište, radio i televiziju "u neko drugo vrijeme, kada su se glumci međusobno poštovali".

Uzunović je dobitnik više značajnih priznanja, među kojima se posebno izdvajaju Oktobarska nagrada grada Beograda i Sterijina nagrada, kao i Pečat Narodnog pozorišta.

Tanasije Uzunović preminuo je 10. marta u 81. godini.

Rođen je u Nišu 1942. godine i bio je unuk Nikole Uzunovića, nosioca Legije časti i predsjednika Vlade Kraljevine Jugoslavije između dva rata.

Posljednju ulogu u Narodnom pozorištu odigrao je 19. januara, tumačeći lik Zarije Vučića u "Velikoj drami", a to mu je bila i prva uloga kao stalnog člana ansambla tog pozorišta 2002. godine.

Tagovi:
 • 19:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 20:00 Lutrija RS, Loto

  Prenos izvlačenja dobitnih kombinacije igre na sreću Loto 7/39 Lutrije Republike Srpske.

 • 20:10 Dosije

  Emisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', novim izgledom i pristupom, rasvijetliće događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovoriće o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakovati činjenice i rekonstruisati slučajeve zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

 • 20:45 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:35 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:15 Izbor sportiste godine grada Banja Luka

  Izbor sportiste godine grada Banja Luka