Глумац

Ричард Гир 20 година није смио да дође на додјелу Оскара

  • Извор: Блиц
  • 06.05.2024. 17:07

Ричард Гир је био одсутан са церемонија додјеле Оскара од 1993. до 2013. године, што је многе фанове глумца навело да се питају: "Зашто је Ричард Гир забрањен на церемонији додјеле Оскара?"

Обожаваоци овог престижног догађаја или они који воле филмове осамдесетих и деведесетих нису имали прилике да гледају седокосог заводника на црвеном тепиху пуних двадесет година. Ричард Гир је награђивани глумац који је играо у неким од највећих романтичних комедија и љубавних драма свих времена попут “Pretty woman”, “An officer and gentleman” и “Runway bride". Гир има четири номинације за Златни глобус, а један је и освојио и то за најбољег главног глумца у филму “Chicago”. Исти филм му је донео и САГ награду, али никада му није припала чак ни номинација за Оскара.

Истина је, постоји много талентованих глумаца који никада нису имали част да буду номиновани, али у случају Ричарда Гира, одговор зашто никада није ни узет у разматрање је чињеница да га је Академија забранила на 20 година.

Зашто је Ричард Гир био забрањен на додјели Оскара?

На додјели Оскара 1993. године, 65. по реду, само неколико година након филма “Pretty woman”, Ричард Гир је требало да уручи награду за најбољу арт дирекцију, која је отишла у руке Лућијани Ариги и Ијану Витакеру за филм “Howards end”.

Током свог говора, Гир је занемарио сценарио почевши да критикује кинеску Владу због третмана људи са Тибета. Дугогодишњи и гласни сљедбеник тибетанског будизма, Гир је годинама био гласни критичар кинеских лидера и њихове политике. Овај говор је довео до тога да је Гир био забрањен са Оскара 20 година, а такође му је донио и доживотну забрану уласка у Кину.

Међутим, био му је дозвољен долазак на церемонију 2003. године када је филм “Chicago”, у ком је играо адвоката Билија Флина, био номинован и освојио награду за најбољи филм. Такође се вратио на додјелу Оскара 2013. године како би представио извођење пјесме “Everybody needs a best friend” и уручио награде за најбољу филмску музику и најбољу оригиналну пјесму заједно са својим колегиницама из филма “Cichago” Квин Латифом, Рене Зелвегер и Кетрин Зитом Џоунс. Гир је тада с осмехом рекао: “Изгледа да сам рехабилитован. Чини се да, ако вас довољно дуго нема, забораве да су вас забранили.”

Каријера кренула низбрдо

Ричард Гир је имао тешкоће да добије улоге у великим холивудским филмовима након те 1993. године. Како је објаснио, то је посљедица финансијске везе Холивуда и Кине, али је и даље глумио у мањим и независним филмовима. Међутим, након 2017. године и његових улога у филмовима “The dinner” и “Three Christs”, Гир је нестао са сцене на шест година. Тек 2023. године поново се појавио у филму “Maybe I do”, романтичној комедији у којој је играо заједно са Дајаном Китон, Сузан Сарандон и Емом Робертс. Иако је филмска постава била сјајна, филм је доживио фијаско добивши биједних 32% на Ротен Томатоу, али је био знак да је Гир поново ту.



Сада фанови Ричарда Гира имају три нова филма којима могу да се радују. “Логинг” и “Тхе макинг оф” су у раној претпродукцији, али је “Ох, Цанада” права посластица. Гир игра старију верзију Леонарда Фифа, ког тумачи Џејкоб Елорди. Елорди је тренутно велика звијезда постоји нада да ће се због повезаности са њим каријера овог ветерана поново уздићи.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: