Muzej savremene umjetnosti

Republika Srpska obilježava "Evropsku noć muzeja"

  • Izvor: Srna
  • 14.05.2022.20:41

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske obilježava večeras u Banjaluci "Evropsku noć muzeja" brojnim kulturnim sadržajima.

U fokusu ovogodišnjeg programa je povezivanje akademija umjetnosti Banjaluke i Trebinja, te otvaranje novog rekonstruisanog prostora Muzeja.

U okviru manifestacije otvorena je multimedijalna izložba banjalučkog i trebinjskog umjetnika Borjane Mrđe i Igora Bošnjaka, profesora na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, odnosno na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju.

Izložbu je otvorila pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković koja je tom prilikom istakla da su domaći umjetnici i produkcija budućnost Republike Srpske.

"Ulaganje u institucije, u projekte i programe dobija puni smisao tek onda kada se počne ulagati u ljude, u kreativnost pojedinca koji ima snagu da svojim djelovanjem, svojim talentom, svojim znanjem i svojom vizijom promijeni kompletno društvo", rekla je Đakovićeva.

Ona je naglasila da je Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske prepoznao značaj domaćeg stvaralaštva i produkcije.

"Posebno me raduje što vidim da su brojne preporuke Ministarstva prosvjete i kulture proizašle iz naše kulturne politike, kroz Strategiju razvoja kulture, prihvaćene i usvojene. Jedan od osnovnih ciljeva naše Strategije jeste i biće podrška domaćim umjetnicima i ulaganje u njihov kreativni i profesionalni potencijal i razvoj", dodala je Đakovićeva.

Muzej savremene umjetnosti organizovao je za sve posjetioce niz multimedijalnih sadržaja – izložbi i koncerata.

Ovogodišnja tema "Evropske noći muzeja" je "Moć muzeja".