Sokolac

Premijera dokumentarnog filma "Odbrana sela Drecelj" 15. jula

  • Извор: СРНА
  • 11.07.2022. 14:01

Dokumentarnu film "Odbrana sela Drecelj" u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, autora Saše Nikolića, premijerno će biti prikazan u petak, 15. jula, na Sokocu.

Nikolić je rekao Srni da je povod za film 30 godina od formiranja Druge romanijske motorizovane brigade, u čijem sastavu su bili Olovski bataljon i Dreceljska četa Vojske Republike Srpske, a da premijera kreće sa Sokoca, jer je u tom mjestu i formirana Druga romanijska brigada.

On je dodao da je dokumentarac o selu, koje je poslije Dejtona pripalo opštini Olovo, snimao proteklih deset mjeseci, a cilj je da se njeguje kultura sjećanja na srpske borce koji su ga branili u minulom ratu.

"Ovaj film je sniman od početka septembra prošle do 4. jula ove godine na području sela Drecelj, opština Sokolac, te Istočnog Novog Sarajeva, Pala, Zvornika i Vlasenice gdje poslije izbjeglištva žive mještani ovog sela", naveo je Nikolić.

Nikolić je podsjetio da je ovo mjesto nakon Dejtona pripalo Federaciji BiH, a da su Bošnjaci, nakon što su Srbi morali napustiti imanja i u ratu odbranjeno selo, tu porušili vjerski objekat, oko 100 porodičnih kuća, 42 vikend kuće i oko 500 pratećih objekata.

On je pojasnio da je film sniman prema njegovoj knjizi "Srbi, Drecelj i Dreceljani", koju je objavio 2012, kao i po arhivskim ratnim i poratnim video snimcima, te svjedočenju demobilisanih boraca Vojske Republike Srpske.

Nekadašnji žitelji Drecelja su, kaže Nikolić, 2011. godine obnovili seosku slavu Spasovdan, a godinu kasnije na temeljima porušene kapele za osam mjeseci izgradili crkvu Vaznesenja Gospodnjeg oko koje se svake godine okupljaju, uz kulturno-umjetnički program.

U dokumentarcu o Drecelju, koji traje oko 44 minuta, učestvovali su dvojica vladika, tri televizijske ekipe, 17 demobilisanih boraca, sedam novinara, devet snimatelja, šest montažera, dvojica estradnih umjetnika i jedan guslar.

Premijerno prikazivanje organizuje sokolačka Ustanova za kulturu "Pero Kosorić", a početak je zakazan za 20.00 časova u sali za sjednice Skupštine opštine Sokolac. Ulaz je besplatan.

Nakon premijere na Sokocu, film će u narednih godinu i po dana biti prikazan širom Srpske, Srbije i u srpskoj dijaspori.

Sponzori filma su grad Istočno Sarajevo i opštine Sokolac i Pale.

Srpski književnik Saša Nikolić, rođen u Olovu, dobitnik je više nagrada i priznanja, autor je 12 knjiga, od kojih četiri u prozi i osam u epskoj poeziji. 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)