Beograd

Počelo snimanje filma o NATO agresiji

  • Извор: СРНА
  • 25.03.2022. 16:08

U Beogradu je počelo snimanje dugometražnog igranog filma reditelja, scenariste i producenta Gorana Radovanovića pod nazivom "Bauk", koji se bavi temom NATO bombardovanja Beograda 1999. godine i to iz ugla devetogodišnjeg dječaka.

Snimanje ovog filma počelo je simbolički na godišnjicu početka NATO agresije na Srbiju, 24. marta, saopštio je Filmski centar Srbije (FCS).

Radovanović, koji potpisuje ostvarenja kao što su "Čekajući Handkea" i "Enklava", rekao je da je prošlo više od dvije decenije od NATO agresije i postoji dovoljna vremenska distanca da se ovoj temi pristupi otvoreno, hladne glave, ali i dalje sa velikom emocijom.

Dječaka Savu glumi Jakša Prpić, a pored njega ključne uloge u filmu ostvaruju sjevernomakedonska glumica Sara Klimoska, kao i srpski glumci Vojin Ćetković, Branka Šelić, Davor Janjić, Miloš Biković, Kalina Kovačević i drugi.

Komisija FCS-a je u obrazloženju svoje odluke da se podrži ovaj projekat istakla da je "Bauk" snažna i višeslojna priča o bombardovanju Srbije od NATO snaga 1999. godine.

Scenario je opisan kao poetska studija o pobuni protiv agresije koja govori čistim, jasnim i neokaljanim jezikom dječijeg posmatranja svijeta.

Sa Radovanovićem na filmu "Bauk" sarađuju proslavljeni ruski direktor fotografije Vladislav Opeljants, inače poznat po saradnji s Nikitom Mihalkovim.

Scenograf je Vladislav Lašić, kostimografkinja Katarina Ciglić, direktor filma je Mladen Petrović.

Тагови:
  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм