Iz hrvatskih ustaških logora spasila više od 12.000 djece

Park u Beču nazvan po Diani Budisavljević

  • Извор: СРНА
  • 12.10.2021. 09:26

Park u austrijskoj prijestonici Beču, smješten u devetom kvartu, dobio je 13. oktobra 2014. godine naziv po Diani Budisavljević, koja je iz hrvatskih ustaških logora spasila više od 12.000 mahom srpskih mališana.

Diana Budisavljević (1891-1978), djevojačko prezime Obekser, humanitarka austrijskog porijekla, udata za Srbina Julija Budisavljevića, spasavala je djecu iz koncentracionog logora Jasenovac i iz drugih logora u kojima su vladali nehumani uslovi.

Djeca koju je spasila, ili pokušala da spase, bila su, uglavnom, srpska sa Korduna, Kozare, hrvatskih i sela u BiH.

Ova akcija bila je jedna od najtežih i po broju spasenih najobimnijih humanitarnih akcija vezanih za koncentracione logore u Drugom svjetskom ratu.

U hrvatskim ustaškim logorima za djecu, jedinim te vrste u Drugom svjetskom ratu, umrlo je ili ubijeno više od 3.000 mališana, a gotovo sva djeca bila su iscrpljena torturom, glađu i bolešću.

Diana je bila udata za hirurga Julija Budisavljevića, šefa hirurške klinike Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

On je bio jedan od malobrojnih zagrebačkih Srba pošteđenih ubijanja, protjerivanja ili pljačke imovine za vrijeme fašističke Nezavisne Države Hrvatske.

Da bi sačuvala podatke o djeci koju je zbrinjavala tokom rata, Diana je vodila kartoteku o njima, sa nadom da bi jednoga dana mogla biti vraćena svojim biološkim porodicama.

Imala je podršku uskog kruga ljudi, a svi koji su se bavili spasavanjem djece iz logora rizikovali su sopstvene živote.

Nakon rata, komunističke vlasti zaplijenile su kartoteku i oduzele je od Diane Budisavljević, onemogućivši tako da se veliki broj mališana ponovo vrati svojim pravim porodicama.

Decenijama se u Jugoslaviji ćutalo o Diani Budisavljević i ovom humanitaranom poduhvatu, kao što se ćutalo i o kocentracionom logoru Jasenovac i drugiim stratištima Srba.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм