Филмски фестивал

Ово су филмови који су добили најдуже овације публике у Кану

  • Извор: Б92
  • 21.05.2024. 19:31

Музичка драма Емилија Перез на шпанском језику у којој глуме Зое Салдана, Селена Гомез и Карла Софија Гаскон добила је деветоминутне овације, највеће до сада на овогодишњем Канском фестивалу.

У Кану, филмска екипа снима глумце и екипу присутних на свакој свјетској премијери након завршетка пројекције, а њихова лица се пројектују на огромно платно у реалном времену. Што дуже траје овај пренос камере, дуже су овације. Ако глумци махну публици, навијање често постаје све гласније. Већа глумачка екипа обично изазива дуже овације док се камера окреће ка свакој особи.

Међутим, филм не пробија 10-минутну ознаку овација без истинског уважавања публике. Кроз историју филмског фестивала у Кану, филмови редитеља Гиљерма дел Тора, Мајкла Мура, Николаса Виндинга Рефна, Квентина Тарантина и других дигли су публику на ноге у трајању кратког филма.

У 22 минута, Гиљермо дел Торо добио је можда најдужи аплауз у историји Кана са Пановим лавиринтом. Фантази-хорор освојио је три Оскара, а критичари су га описали као "богато осмишљену и изузетно насилну фантазију, бајку која није ни издалека намењена деци".

Фахренхеит 9/11 (20 минута)

Након што је 2002. добио 13-минутне овације за "Bowling for Columbine", Мајкл Мур се вратио у Кан 2004. са још већим успехом захваљујући филму Фахренхеит 9/11. Документарац је освојио Златну палму, поставши тако тек други документарац који је освојио главну награду у Кану, а након премијере је зарадио 20-минутне овације.

Муд (18 минута)

Филм "Муд" Џефа Николса није освојио ниједну награду на Филмском фестивалу у Кану 2012, али је зарадио огромне 18-минутне овације. Тај Шеридан и Џејкоб Лофланд играју двоје тинејџера из Арканзаса који откривају бегунца (Метју Меконахи) који живи на острву дуж реке Мисисипи.

Неонски демон (17 минута)

Можда је зарадио звиждуке, али модни хорор Николаса Виндинга Рефна Неонски демон такође је освојио 17-минутне овације на филмском фестивалу у Кану 2016. године, глуми амбициозну манекенку из Лос Анђелеса чија је младалачка лепота сломљена када падне на сцену. тамна зечја рупа.

"The Paperboy" (15 минута)

Можда је филм са највећим подјелама на Канском фестивалу 2012. био "The Paperboy" редитеља Лија Даниелса, који је зарадио 15-минутне овације, као и бројне звиждуке. Глумачка екипа филма, укључујући Метјуа Меконахија, Зака ​​Ефрона и Никол Кидман, свакако заслужује овације, с обзиром на то да критичари нису били претерано наклоњени.

"Capernaum" (15 минута)

Надин Лабаки освојила је награду жирија на Канском филмском фестивалу 2018. са Цапернаум-ом, филму о затвореном дванаестогодишњаку из Бејрута који тужи своје родитеље због занемаривања, а дирљива прича изазвала је 15-минутне овације публике.

"Belle"(14 минута)

Јапански режисер Мамору Хосода изненадио је филмски фестивал у Кану 2021. када је његов филм Белле инспирисан  цртаним филмом Љепотица и звер добио бурне 14-минутне овације, далеко најдуже овације на фестивалу те године.

"Bowling for Columbine" (13 минута)

Документарни филм Мајкла Мура о масакру у школи у Колумбији изазвао је 13-минутне овације 2002. године, а жири му је те године додијелио специјалну награду за 55. годишњицу фестивала. Филм је такође освојио Оскара за играни документарни филм и Цезара за филм на страном језику.

Умјетник (12 минута)

Мишел Хазанавицијус доминирао је на Филмском фестивалу у Кану 2011. са 12-минутним овацијама за Умјетника, његово љубавно писмо нијемом филму, чиме је започео низ награда који је кулминирао са пет номинација за Оскара и наградама за најбољи филм и најбољег глумца за Жана Дижардина, који је награђен и за најбољег глумца у Кану.

Елвис (12 минута)

Публика на Филмском фестивалу у Кану 2022. била је одушевљена како би Остин Батлер изгледао као Елвис Присли у биографском филму База Лурмана Елвис, који је након светске премијере добио 12-минутне овације, најдуже на фестивалу те године.

Док је аплауз трајао и трајао, Батлер је загрлио Присилу Присли са сузним очима, која је одлетела на југ Француске да благослови филм о свом покојном мужу.

"Inglourious Baterds" (11 минута)

Бурни и ревизионистички еп из Другог свјетског рата "Inglourious Baterds" Квентина Тарантина одушевио је филмски фестивал у Кану 2009. 11-минутним овацијама и Кристофом Валцом који је освојио Оскара за најбољу споредну мушку улогу за своју улогу злог нацистичког официра Ханса Ланде.

Керол (10 минута)

Тод Хејнс се вратио у канско такмичење ове године у мају децембра, и остаје да се види да ли ће моћи да помрачи невероватан одзив који је драма Керол изазвала 2015. Драма, са Кејт Бланшет и Руни Мара у главним улогама, добила је 10-минутне овације, а Мара је освојила Канску награду за најбољу глумицу.

"BlackKkKlansman" (10 минута)

"BlackKkKansman" Спајка Лија зарадио је огромне 10-минутне овације на Филмском фестивалу у Кану 2018. и освојио је Гран при, другу најпрестижнију награду фестивала после Златне палме. Ли је касније освојио Оскара за адаптирани сценарио, а филм је био номинован за шест Златних глобуса, укључујући најбољи филм и најбољу режију.

"Captain Fantastic" (10 минута)

Виго Мортенсен је на крају добио номинацију за Оскара за најбољег глумца за улогу у филму "Captain Fantastic" Мета Роса, који је премијерно приказан уз 10-минутне овације 2016. Драма је првобитно дебитовала на филмском фестивалу у Санденсу, а звијезда Господара прстенова игра оца који мора да се суочи са будућношћу своје породице након што је био приморан да их из изолације у шуми пресели у друштво.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:50 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 18:20 Чаролија Републике Српске

    ''Чаролија Републике Српске

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.