ATV

Trajaće do 19. septembra

Otvoren Međunarodni sajam knjige u Banjaluci

 • Izvor: SRNA
 • 13.09.2023. 19:04

U Banjaluci je večeras otvoren Međunarodni sajam knjige "Banjaluka 2023" koji će trajati do 19. septembra.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić poručila je da Sajam treba da podstakne da se i dalje njeguje kultura čitanja i da knjige postanu dio svakodnevice, te pozvala učenike, prosvjetne radnike i sve ljubitelje knjige da posjete ovaj događaj.

Stojičićeva je istakla da ovaj sajam prvenstveno doprinosi promociji knjige kao univerzalne i neprolazne vrijednosti, ali i promociji i značaju autora.

Ona je na svečanom otvaranju 28. Međunarodnog sajma knjige rekla da Ministarstvo nastoji da se knjizi posveti pažnja koju zaslužuje i da se u prvi plan stave stvaraoci knjige, odnosno pisci i izdavači.

Otvoreno 52.

Otvoreno 52. "Brankovo kolo"

Stojičićeva je posebno zahvalila Ministarstvu kulture i informisanja Srbije i ministru Maji Gojković za podršku 28. po redu Međunarodnom sajmu knjiga u Banjaluci.

"Brojna izdanja izdavača iz Srbije značajno su doprinijela promociji i afirmaciji ovog velikog književnog događaja, dajući mu međunarodni karakter", navela je Stojičićeva.

Rukovodilac Sajma Petra Ivić rekla je da je zadovoljna što Sajam svake godine bilježi veći broj izlagača.

"Posebno mi je zadovoljstvo što smo uspjeli da održimo kontinuitet Sajma i u toku pandemije, što ukazuje na njegovu snagu i značaj", istakla je Ivićeva.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković smatra da je knjiga i moć i snaga, te da ih treba čitati ako se želi upoznati svijet i ukoliko "želimo da budemo ljudi i rodoljubi".

Tihomir Stanić glumi Ivu Andrića u seriji

Tihomir Stanić glumi Ivu Andrića u seriji "Nobelovac“

"Svaka knjiga je novo otkrovenje i novo znanje koje treba da usvajamo i njegujemo", rekao je Stanivuković.

Međunarodni sajam knjige organizuje "Glas Srpske", a otvoren je besjedom književnika Ranka Risojevića.

Na 28. Međunarodnom sajmu knjige "Banjaluka 2023" predstaviće se izdavačke kuće iz Srpske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore i drugih zemalja iz okruženja.

Sajam će trajati do 19. septembra.

Pratite nas i putem Vibera

 • 20:10 Serija: Igra sudbine (12+)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:00 Serija: Istine i laži (12+)

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 21:45 Serija: Merdokove misterije (12+)

  Priča je smeštena u Toronto 1895. godine i istražuje zanimljiv svet Vilijama Merdoka, zgodnog mladog detektiva, koji koristi radikalne forenzičke metode poput skupljanja otisaka prstiju kako bi rešio neke od najjezivijih zločina u gradu. Iako mu se kolege podsemavaju zbog njegovog radikalnog pristupa i izložen je skepticizmu svog šefa inspektora Brekenrejda , Merdok je često jedini koji može da reši slučajeve.

 • 22:30 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:40 Serija: Red Rok (12+)

  Kriminalistička serija smještena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina, donosi zaplete vezane za ubistva i međusobne odnose ljudi.

 • 23:05 Serija: Еskobar (16+)

  Podvizi ozloglašenog narko-bosa, Pabla Еscobara.