U 91. godini

Odlazak još jedne legende: Preminula poznata glumica i pjevačica

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 23.05.2023. 15:59

Hrvatska glumica i pjevačica Sanda Langerholz preminula je u 91. godini.

Hrvatska glumica i pjevačica, najpoznatija po ulozi u mjuziklu „Jalta, jalta“, ali i filmovima „Ispod crte“, „Zlatne godine“, „Vlakom prema jugu“, rođena je 18. jula 1932. godine u Zagrebu.


Prvi nastup imala je u Daruvaru, kao petogodišnja djevojčica, dok je bila kod bake i djeda, zamijenivši jednu djevojčicu na priredbi koju su organizovale časne sestre i zaljubila u pozorišne daske.

Na Državnoj muzičkoj školi 1954. završila je solo pjevanje, a sve godine kasnije i studije glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Preminuo Rej Stivenson!

Preminuo Rej Stivenson!

Glumila je u Narodnom kazalištu „August Cesarec“ u Varaždinu, gdje je tumačila Nedu u Matkovićevom komadu „Na kraju puta“, Antigonu u velikoj antičkoj tragediji, Abru u Stajnbekovom komadu „Istočno od raja“). Potom je radila u Zagrebačkom kazalištu lutaka, a 1960. postala je deo ansambla zagrebačkog kazališta Komedija, u kojem je ostvarila najveći broj uloga. Igrala je u komadima kakvi su „Poljubi me, Kato“, „Čovek od La Manče“, „Hotel Plaza“…


Na Dubrovačkim ljetnim igrama tumačila je Gertrudu u „Hamletu“, podsjeća „Jutarnji list„.

Pred kamere je prvi put stala, kako se sjećala, 1958. godine u jednom malom studiju u Jurišićevoj ulici, podsjetio je na jedan njen intervju Jugopapir.

– Bilo je to u TV adaptaciji pozorišne predstave „Studio je bio mali“ i svi smo se gurali, došaptavali, grešili, ali sa mnogo volje glumili. Kad se čovjek prvi put sretne s kamerom tako je malo svjestan rizika i evetualne opasnosti da se i ne osjeća nelagodno – govorila je Sanda.

Preminula zvijezda filma

Preminula zvijezda filma "Kum"

I uslijedile su mnogobrojne uloge na televiziji i filmu. Radila je i na radiju, ali i kao TV voditeljka emisija „Četvrtkom otvoreno“, „Ekran na ekranu“ i „Studio 13“.

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм