Промјене

Нова правила за додјелу Оскара

  • Извор: Б92
  • 26.04.2024. 11:30

Америчка филмска академија од 2025. године уводи нова правила. Већ сада се зна да ће 2025. године додјела бити организована 2. марта. Номинације ће бити познате 17. јануара 2025. године.

Међутим, од 2025. године церемонија додјеле ће бити другачија.

Промјене у сфери музике

Пандемија коронавируса донијела је велике промјене у додјели награда, тако да сада Академија мијења правила, прилагођена новим временима.

У сфери музике од 2025. године (до) три композитора ће моћи да добију сопствене Златне статуе – за разлику од једне која је била додјељивана читавом тиму музичара.

То ће наравно бити случај, када је ријеч о пјесмама у чијем је настанку заиста подједнак труд уложило више музичара.

Такође, у шири избор за Најбољу оригиналну пјесму сада ће у обзир бити узимано 20, умјесто досадашњих 15 пјесама.

Љуба Перућица открио кроз какву агонију су прошли он и супруга због бебе

Љуба Перућица открио кроз какву агонију су прошли он и супруга због бебе

Измјене у категоријама за сценарио и анимирани филм

Што се сценарија тиче, чланови Академије тражиће да имају увид у завршени сценарио, насупрот пракси која је важила до сада. Досадашња пракса подразумијевала је да сценарио може да се такмичи и када је (крај) недовршен.

Анимирани филмови, такође, више неће бити подијељени у категорије Најбољих страних и Најбољих (у цијелом свијету). Уколико номинован анимирани филм испуњава све услове, он ће моћи да се такмичи у главној категорији, без обзира на то да ли је настао у страној или домаћој (америчкој) продукцији.

Нова правила за најбољи филм

Да би филм могао да освоји Главну награду, односно ону у категорији "Best Picture", мора бити на биоскопском репертоару у сљедећем редослиједу.

Недјељу дана приказивања на шест признатих америчких локација, као и десет (узастопних или не) дана приказивања у биоскопима 45 дана након премијере. Филмови који се премијерно приказују у другој половини године морају да заврше и са биоскопским пројекцијама до 24. јануара 2025.

За двије године Оскар уводи и нову категорију, Оскара за најбољи кастинг у филму.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.