Из 1938. године

Најскупљи стрип продат за 6 милиона долара

  • Извор: Б92
  • 08.04.2024. 18:08

Стрип из 1938. у којем се први пут појављује Супермен продат је за 6 милиона долара на аукцији, чиме је постао најскупљи стрип свих времена, наводи аукцијска кућа "Heritage Auctions".

Аукцијска кућа га је назвала "најважнијим, најупечатљивијим стрипом икада објављеним", јер је сијвету представио Супермена за само 10 центи по издању када је први пут објављен прије 86 година.

"Без Супермена и "Action Comicsa br. 1" , ко зна да ли би икада постојало Златно доба стрипа и да ли би медиј постао оно што је данас", рекао је потпредсједник "Heritage Auctions" Бери Сандовал у изјави уочи сајма.

Упркос својој старости, овај стрип је још увијек у врло добром стању, с богатим бојама и мало излизаним врхом. Само двије остале нерестауриране копије постоје у бољем стању, поручили су из "Heritage Auctions", а процјењује се да ће преживјети само 100 од 200.000 изворно одштампаних издања.

Вриједност овог конкретног издања је толика да су слободне појединачне странице постигле цијену до 60.000 долара свака, додала је аукцијска кућа. Друге су се копије такође продавале по рекордним цијенама, укључујући једну из 2021. која је коштала 3.25 милиона долара, поставши најскупљи стрип у то вријеме.

Први стрип који приказује Спајдермена престигао га је касније исте године, када је продат за 3.6 милиона долара, према "CGC Comicsu", прије него што је још једно издање авантура Човјека од челика у Супермену #1 преузело трон 2022., постигавши ​​5.3 долара милиона у приватној продаји.

У годинама након свог првог појављивања, Супермен је постао један од најпрепознатљивијих и најдуготрајнијих ликова у америчкој поп култури, изњедривши бројне филмске хитове, књиге, играчке, па чак и жвакаће гуме.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: