Аукција

Колекција предмета принцезе Дајане продата за више од 5 милиона долара

  • Извор: Танјуг
  • 01.07.2024. 16:04

Колекција предмета које су некада посједовали чланови британске краљевске породице, укључујући хаљине и биљешке покојне принцезе Дајане, продата је за више од пет милиона долара.

На распродаји је било више од 200 предмета, а аукционари "Julien's Auctions" су је навели као најобимнију колекцију Дајаниних личних ствари откако је одржала сопствену добротворну аукцију два мјесеца прије смрти 1997. године.

Вечерња хаљина са отвореним раменима коју је дизајнирао Британац Виктор Еделштајн, а коју је Дајана носила у Лондону и Њемачкој 1987. године, продата је по цијени од 910.000 долара, што је четири пута више од првобитне процјене цијене, преноси Би-Би-Си.

Еделштајн је дизајнирао и чувену тамноплаву хаљину коју је принцеза носила када је плесала са глумцем Џоном Траволтом у Бијелој кући 1985. године.

Тамноплава хаљина без нараменица Мареј Арбеид, коју је принцеза Дајана носила два пута током 1980-их такође је надмашила процјену и продата је за 780.000 долара.

Ружичаста хаљина од свилене кошуље са цвијетом коју је дизајнирао Вокер, коју је Дајана носила када је гледала принца Вилијама како игра спорт на стадиону Ричмонд 1988. године, продата је за 444.500 долара.

Дио прихода од аукције од ове хаљине биће дониран британској хуманитарној организацији за мишићну дистрофију.

Неколико писама, укључујући и оне које је Дајана писала бившој домаћици њеног породичног дома Спенсер, госпођи Пендри, док је била трудна са принцом Харијем, продата су за више од 20.000 долара.

Сви омиљени дизајнери принцезе Дајане, укључујући Елденштајна, Керолајн Чарлс и Кетрин Вокер су били представљени на аукцији под називом ''Princess  Diana's Elegance & А Royal Collection", која је одржана у Лос Анђелесу у уторак.

- Ова изузетна одјећа, обућа и аксесоари дали су не само модне изјаве, већ су показали и њену топлину и хуманост који су Дајану учинили најпопуларнијом и највећом иконом краљевског стила свих времена - рекао је директор аукцијске куће.

До продаје је дошло након што је хаљина коју је дизајнирао Жак Азагури коју је Дајана носила у Италији 1985. поставила нови свјетски рекорд за најскупљу хаљину коју је члан краљевске породице носио, продата за више од милион долара у децембру.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.