Гоца Лазаревић

Како је настала пјесма Видовдан

  • Извор: Курир
  • 28.06.2024. 09:17

Гоца Лазаревић испричала је како је настао један од њених највећих хитова "Видовдан" и открила која пјевачица је нумеру одбила.

Једна од највећих музичких звијезда народне музике, Гоца Лазаревић открила је како је настала легендарна нумера “Видовдан”.

Пјесма “Видовдан” важи за једну од главних на свим весељима, а иако је прво требала да припадне пјевачици Весни Змијанац, овај хит отпјевала је Гоца Лазаревић. Гоца је 1989. године отпјевала пјесму “Видовдан” која је обиљежила њену каријеру. Након што је пјесма изашла, услиједиле су велике турнеје по цијелом свијету.

– Мој бивши супруг Милутин Поповић Захар је те 1989. правио компилацију нових пјесама поводом 600 година од Косовске битке. Пјесма “Видовдан” је била намијењена Весни Змијанац. Чим сам је чула, закукала сам колико је добра. Међутим, Весна није хтјела да је сними, јер је у то вријеме била најпопуларнија у бившој Југославији и плашила се да се не замјери другим народима. На крају сам је отпјевала ја и поносна сам због тога. Волим све народе, али ја сам Српкиња и дичим се тиме – изјавила је Гоца.

Данас је Видовдан, празник у којем се преплићу историја и обичаји

Данас је Видовдан, празник у којем се преплићу историја и обичаји

Пјевачица је истакла да је ове пјесма настала по жељи покојног партијарха Павла.

– Он је лично од Захара затражио да напише и компонује пјесму поводом шест вијекова од Боја на Косову. Данас је пјевају сви – од забавњака, преко поп музичара, до класичних. Радо је изводе и руски пјевачи и хорови, као и Грци и Румуни. Чује се и у Перуу и на Куби. Готово да нема већег скупа на коме се хорски не пјева. Може се слободно рећи да је “Видовдан” друга химна српског народа, ма гдје се он налазио. Српском народу нико не може да “отме” Косово. Не може и никада неће. Косово и Метохија је за Србе много више од симбола и од наше историје. Баш као што каже стих:

“Куд год да кренем, теби се враћам поново, ко да ми отме из моје душе Косово!”.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: