Narodna biblioteka

Izložba posvećena nobelovcu Peteru Handkeu do 1. marta u Prnjavoru

  • Извор: СРНА
  • 12.02.2022. 13:55

U Narodnoj biblioteci u Prnjavoru do 1. marta otvorena je izložba posvećena životu i djelu austrijskog pisca i nobelovca Petera Handkea.

Jedan od autora izložbe Ranko Popović podsjetio je u izjavi Srni na malo poznati podatak da je Handke od 2008. godine inostrani član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, te da je Nobelova nagrada za književnost koju je dobio 2019. godine bila motiv više da se napravi ovakav vid izložbe i štampa prigodan katalog.

"Nije mala stvar imati nobelovca u svojim redovima. Namjera nam je bila da odamo počast i ukažemo na važnost tog čovjeka za cjelokupni srpski narod, čovjeka koji je svojim djelom i stavom u najtežim vremenima bio jedna vrsta podrške koja je predstavljala, izgleda, davno prelomljenu moralnu kičmu Evrope", kaže Popović.

On naglašava da je jedan od ciljeva izložbe da animira Srbe da više čitaju Handkeova djela.

"Njegova bibliografija je ogromna, riječ je o velikom broju naslova od kojih su mnogi prevedeni na srpski jezik. Međutim, nivo Handkeove popularnosti ostao je na nivou dnevno-političkih potreba, znamo ko je Handke, šta radi, jedni su uz njega, drugi protiv, ali mnogo djela koja su prevedena u bibliotekama stoje, nažalost, neotvorena", pojasnio je Popović.

Postavka izložbe, na kojoj je sa Popovićem radio i akademik Milivoj Unković, do sada je bila upriličena u Banjaluci, Gradiški i Brčkom.

"Handke je veliki pisac, trebalo bi čitati njegova djela i zato će ova izložba imati svrhu ako ostvari tu vrstu uloge da animira čitaoce, posebno u manjim sredinama" , rekao je Popović za Srnu.

Istoričar Željko Vujadinović kaže da Peter Handke spada u vrstu ljudi o kojoj naša javnost misli da mnogo zna, ali kada bi se suočila sa ozbiljnom studijom trebalo bi mnogo više da se spozna značaj njegovog lika i djela.

"Ova izložba ima za cilj da svakom slobodnom i nezavisnom duhu omogući sopstveno poimanje Handkeove veličine i značaja. On je jedna od najznačajnijih intelektualnih figura današnjice, a za našu javnost je posebno važno što se dio njegovog stvaralačkog opusa odnosi na zbivanja na ovim prostorima i što su ta djela, kada je bilo najpotrebnije, odudarala od stereotipa pogleda svjetske javnosti na balkanska zbivanja", pojasnio je Vujadinović u izjavi Srni.

Direktor Narodne biblioteke Prnjavor Dušan Marić kaže da je velika čast sarađivati sa Akademijom nauka i umjetnosti Republike Srpske.

"Izložba u Prnjavoru je prilagođena postojećoj konfiguraciji Biblioteke na dva sprata, nije u galerijskom prostoru, i to je čini još zanimljivijom", rekao je Marić.

On je u skorije vrijeme najavio i saradnju sa Državnim arhivom Srbije na izložbi posvećenoj našem nobelovcu Ivi Andriću. 


Тагови: