HBO skinuo film Prohujalo s vihorom zbog "rasnih predrasuda"

  • 11.06.2020. 13:05

Film Prohujalo s vihorom skinut je s programa HBO Maks nakon zahtjeva da se ukloni zbog toga što prikazuje "etničke i rasne predrasude koje su tada bile pogrešne, a i danas su".

Rečeno je da će film biti vraćen na tu platformu, ali nije precizirano kada, uz opasku da će to uključiti i diskusiju o njegovom istorijskom kontekstu, preneo je Bi-Bi-Si.

Radnja filma se dešava tokom i poslije Američkog građanskog rata i već dugo je na meti kritika zbog toga što prikazuje ropstvo.

Zasnovan na romanu Margaret Mičel, u filmu se pojavljuju robovi koji su, čini se, zadovoljni svojim statusom i koji ostaju odani svojim bivšim vlasnicima i nakon ukidanja ropstva.

Prohujalo s vihorom je, inače, dobio 10 Oskara i do danas je film sa najvećom zaradom svih vremena, a Hati Mekdaniel je postala prva crna glumica koja je nominovana i osvojila Oskara za svoju ulogu sluškinje Mami.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм