Надмашио први дио

Филм за 4 дана зарадио 178.5 милиона долара

  • 05.03.2024. 15:56

„Дуне: други дио“, дугоочекивани наставак једне од најпопуларнијих научнофантастичних адаптација посљедњих година, обезбиједио је прво мјесто првог викенда са невјероватном зарадом од 81,5 милиона долара, према процјенама студија.

Глобално, филм је инкасирао 178,5 милиона долара, а биоскопи су почели да га емитују 1. марта.

“Ово је управо оно што је благајнама било потребно и много више него што би било ко од нас могао да предвиди. Зарадили смо 178,5 милиона долара широм свијета, што је прилично добро“, рекао је Џеф Голдштајн, предсједник дистрибуције компаније Варнер Брос. 

Наставак је надмашио први дио остварења ,”Дуне“, који је почео са 41 милион долара када је изашао у биоскопима у октобру 2021.

Према подацима Космокор, “Дуне 2“ је највеће “отварање“ за Тимотија Шаламеа, Ребеку Фергусон и Остина Батлера. То је такође филм са највећом зарадом редитеља Дениса Вилнева.

“Створили смо култни тренутак, а он је почео са овим изванредним филмом који је Денис Вилнев испричао на заиста убједљив начин, а глумци су се веома трудили за овај филм“, рекао је Голдштајн.

Гледаоци филмова такође су показали велики ентузијазам по питању посјета биоскопима. Око 48 одсто одсто укупне домаће продаје на благајнама овог викенда забиљежили су велики формати као што су ИМАКС 70 мм, ИМАКС Дигитал и Долби Синема, гдје су карте нешто скупље од оних у биоскопима стандардне величине.

“Дуне: Други дио“ постао је дјело који се мора видјети на највећем могућем платну и, с обзиром на репутацију редитеља Дениса Вилнева као филмског генија који користи масивно платно биоскопа, ово не би требало да буде изненађење“, рекао је Пол Дергарабедијан, медијски аналитичар у Космокоре.

Благајне за 2024. годину

“Дуне: Други дио“ је пројекција која је за први викенд емитовања постигла највећу зараду у 2024. Приход од благајне пао је за 13,5 одсто у односу на ово доба прошле године, показују подаци.

До сада је ове године објављено 15 филмова, у поређењу са 12 у истом периоду 2023. Док 2024. још увијек знатно надмашује 2021. и 2022. – двије године на које је највише утицала обустава продукције у ери Ковида – и даље значајно заостаје за продајом прије пандемије. Између 1. јануара и 3. марта 2019. године, 18 биоскопских издања донијело је више од 1,5 милијарди долара, 36,4 одсто више од 996 милиона долара зарађених до сада ове године.

Али успјех „Дуне 2″ наглашава развој индустрије и важност понуде убједљивих прича публици како би је привукли у биоскопе, кажу стручњаци из индустрије.

Фебруар и март су, током протекле три године, обиљежила филмска издања из познатих франшиза, укључујући „The Batman“, (134 милиона долара за први викенд емитовања), „Creed III“ (58 милиона долара) и „Uncharted“ (51 милион долара).Остварења су се традиционално ослањала на љетње блокбастер мјесеце, сезону зимских празника, прољећне празнике, Дан заљубљених, али су се касна зимска и рано прољећна сезона показале као сигурнија опклада од оне која често заостаје – мјесеци јануар, август и септембар, преноси BIZLife.



Пратите нас и путем Вибера

  • 21:15 Серија: Ко те шиша (12+)

    Серија: Ко те шиша (12+)

  • 21:45 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:45 Филм

    ''''Филм

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм