Sreto Tanasić

Evropa sprečava Srbiju da zaštiti srpski jezik i ćirilicu

  • 22.11.2018. 10:12

Predsjednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika Sreto Tanasić izjavio je da se plaši da Evropa sprečava Srbiju da zaštiti srpski jezik i ćirilicu.

Komentarišući to što Prijedlog zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma, koji je sačinila radna grupa Ministarstva kulture i informisanja Srbije, a u čiji rad su bili uključeni i predstavnici Odbora, mjesecima čami u fioci, Tanasić je podsjetio da je set zakona u ovoj oblasti bio pripremljen i 2006. godine, ali ni tada nisu usvojeni. 

"Neko koči ovaj posao. U vreme donošenja Ustava je, koliko znam, Venecijanska komisija `šapnula` da nam taj zakon nije neophodan", rekao je Tanasić za "Večernje novosti". 

On je podsjetio i da je prošle godine za Sretenje najavljeno donošenje deklaracije o zaštiti srpskog jezika i kulture, ali "skoro će opet Sretenje, a od deklaracije nema ništa". 

Književnik i savjetnik ministra kulture i informisanja Srbije Dragan Hamović napomenuo je da su zakonski prijedlozi u oblasti jezičke politike predati u proceduru još prije nekoliko mjeseci, ali da dosad nije došlo do pomjeranja. 

"Od uticaja su očigledno nosioci politike koji sve legitimne nacionalne teme nastoje da ospore i obesmisle, u čemu se vodi pravi kulturni rat protiv našeg naroda", rekao je Hamović, odgovarajući na pitanje da li neko koči donošenje zakona. 

Hamović je ukazao na to da se ono, što se drugim narodima, kao i manjinama u Srbiji, priznaje kao razumljivo pravo, srpskom narodu i njegovoj kulturi strateški osporava, sprečavajući da se pribere i dođe sebi. 

"U tome učestvuje i deo lakomislene i neodgovorne elite, uz stalnu svakovrsnu podršku sa strane, pod raznim često smešnim izovorima", naveo je Hamović. 

On ističe da se na primjeru skoro stvorenih naroda i država, može vidjeti koliko značaja pridaju identitetskim simbolima, često istorijski nezasnovanima. 

"A u Srbiji se neguje stanovište da se nečija kulturna izuzetnost i otvorenost meri neobaziranjem na neupitne nacionalne vrednosti", rekao je Hamović. 

Тагови: