Истанбул

Члановима ''Маслеше'' из Бањалуке забранили истицање заставе Српске на фестивалу у Турској

  • Извор: Агенције
  • 28.07.2024. 11:38

Ансамбл народних игара и пјесама "Веселин Маслеша" Бањалука саопштио је на својој званичној Фејсбук страници да им је на дефилеу 25. фестивала културе и умјетности Истанбул - Бујукчекмече у Турској, онемогућено истицање заставе Републике Српске, уз заставу БиХ.

У саопштењу наводе да се то догодило синоћ у склопу међународног представљања града Бањалуке, Републике Српске и БиХ.

"Иако се у оваквим приликама углавном јављамо лијепим поводима, да пренесемо богатство упознавања других култура и традиција Европе и свијета, те путем цијењених сарадника из бројних медија, бар дјелимично упознамо наше суграђане о нашим активностима на самом фестивалу, овог пута се, нажалост, јављамо поводом скандалозне ситуације која нас је задесила већ трећи дан фестивала. Ансамбл 'Маслеша' већ деценијама промовише традицију ових простора, укључујући сва три конститутивна народа, те у склопу својих активности, сасвим логично носи и обиљежја Републике Српске уз, наглашавамо, и јасна обиљежја БиХ како пропозиције свјетске организације фолклорних фестивала (ЦИОФФ) и налажу и никада се ни на који начин нисмо огријешили нити смо омаловажили како заставу Републике Српске, тако ни заставу БиХ, поштујући све добре људе које у њој живе, без обзира на вјеру, нацију или име и презиме“,  наводе из "Маслеше".

Како су навели, од њих је тражено да заставу предају те им је речено ће им иста бити враћена по повратку у хотел у којем одсједају.

"Нисмо предали заставу упркос притисцима и инсистирању, а у знак протеста директор нашег Ансамбла се упркос најављеним санкцијама удаљио са манифестације, док ће наши чланови због колега из других земаља, али и имена Ансамбла 'Веселин Маслеша', града Бањалука, Републике Српске, као и БиХ, ходаће прописаном трасом, без свирке и пјесме“, додали су.

Истичу да се никада не баве политичким темама.

"Овај пут морамо напоменути да су организатори без проблема дозволили да се застава тзв. Косово подигне иако на фестивалу не учествује ни један КУД из тог краја“, додали су.

Како кажу, на питање како је то дозвољено само су слегли раменима.

"Најискреније нам је жао због ове неугодне ситуације, поготово јер је то једна од најбољих фестивала фолклора коју не треба пропустити, благо речено, те се захваљујемо нашим водичима и осталим сарадницима из организације који су се заиста потрудили да нам помогну у овој ситуацији. О реакцији ћемо донијети одлуку у наредним данима фестивала, а овом приликом молимо институције да реагују на овај, благо речено, културно-дипломатски скандал. Живјела Република Српска!“, закључили су из "Маслеше“.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Против дивљине (12+) (Р)

    '' Филм: Против дивљине (12+) (Р)

  • 16:00 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Тајне музеја

    'Тајне музеја

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.