Краљ им додијелио орден

Чланови групе АББА постају први шведски витезови у последњих педесет година

  • Извор: Агенције
  • 27.03.2024. 06:00

Шведски краљ додијелио је поп легендама један од најпрестижнијих витешких ордена, први пут у посљедњих пола вијека.

Чланови групе АББА постају први шведски витезови у последњих педесет година   

Шведски краљ додијелио је поп легендама један од најпрестижнијих витешких ордена, први пут у посљедњих пола вијека.  

Бени Андерсон, Бјорн Улвеус, Агнета Фолтског и Ани-Фрид Ројс, чланови легендарног шведског поп састава АББА, од сада ће носити ордење престижног краљевског витешког реда Васа.

Шведски краљ Карл XVI Густав додијелио је легендама свјетске музичке сцене ово признање за изузетан допринос шведској и међународној музици, које ће им бити уручено у краљевској палати 31. маја. 

Ово је први пут да краљ додјељује витешке титуле, откако је ступио на престо прије 50 година. Претходно су и парламент и влада одобрили иницијативу да се на овакав начин поново одаје признање заслужним грађанима Шведске, а краљевски орден Васа један је од четири реда која постоје у земљи.

Легендарна група, која је званично постојала од 1972. до 1982, па се потом од 2016. до 2022. поново ујединила, продала је током каријере више од 380 милиона албума и синглова и спада у неколико најпродаванијих музичких извођача у историји.

Осим што је пронијела славу своје земље широм свијета, због чега у Стокхолму постоји и музеј посвећен њој, има и посебне везе са краљевском породицом. На вјенчању краља Карла Густава и краљице Силвије 1976. године отпјевали су своју чувену нумеру „Dancing Queen“.

Сљедећег мјесеца навршиће се педесет година откако је АББА побиједила на такмичењу за Пјесму Евровизије са пјесмом Ватерло, која је 2005. проглашена за најбољу евровизијску пјесму свих времена.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм