"Априлили Фест“

"Било једном на Бријунима“: Све је почело од једне бијеле фотографије

  • Извор: ПР
  • 28.03.2024. 10:36

Да ли Тито био женскарош и има ли у вину клевете? Ово је само једно од шкакљивих питања које се намеће током представе "Било једном на Бријунима“, редитеља Кокана Младеновића, која ће отворити други "Априлили Фест“ у Бањалуци (СД Центар, 1. април, 20 часова).

Глумци Милан Марић, Бранислав Трифуновић, Тихана Лазовић и Сања Марковић оживјеће комад инспирисан "неспојивим спојем најпознатијег комунистичког и најпознатијег капиталистичко пара“ и њиховим сусретом 1971. године. Повод за овај историјски сусрет било је снимање филма "Сутјеска“ у коме је главну улогу, маршала Тита, тумачио Ричард Бартон. 

"Оно што знамо је да су они провели три дана заједно на острву, и шта ли се ту издешавало за та три дана, некако је то нама било занимљиво за истраживање и повод да направимо представу. Ми смо ту цијелу представу направили заправо од једне фотографије на којој су њих четворо. То је чувена бијела фотографија у тренутку када они долазе први пут и када их они промају на острво и када се упознају“, рекао је глумац Милан Марић.

“Највећи син наших народа и народности” и Јованка Броз са Ричардом Бартоном и Елизабет Тејлор. Које улоге играју ово четворо људи?  Шта значи играти више улога у односу са различитим људима? Шта су наши појединачни и колективни идентитети, лични интереси и друштвене заслуге? 

"Није згорег напоменути да је филм 'Сутјеска' сниман с јесени 1971. године, а кад проучите историјска документа, онда схватите да је управо то период у коме се Тито обрачунава са Маспоком у Хрватској, у коме немилосрдно склања либерале са политичке сцене Србије и практично тај велики спектакл гдје се стално говори о Ричарду Бартону и Лиз Тејлор, Холивуду, гдје су насловне стране искључиво везане за гламур око филма 'Сутјеска', све то служи као сипино мастило, нека димна завјеса испод које ће се обавити разни прљави политички послови. То нам је отворило просторе за размишљање о употреби и злоупотреби умјетности и сусрету умјетности и политике, ко ту кога употребљава, злоупотребљава, уцјењује, може ли неко само зато што посједује финансијску и политичку моћ да се на тај бахати начин, пун неразумијевања, односи према нечему што ми из позоришта сматрамо нашим животима“, објашњава Кокан Младеновић.

Организатор Априлили Феста - јединственог фестивалског концепта у БиХ -  је Суппорт Маркетинг Центар. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.