"Хајде, хајде Јасмина"

Бајага открио којој жени је посвећена позната Чолина пјесма

  • 04.06.2024. 14:33

Велика звијезда Здравко Чолић иза себе има блиставу музичку каријеру на којој могу да му позавиде чак и велике свјетске звијезде. Он је отпјевао велики број пјесама, од којих су многе постале ванвременски хитови, а "Хајде, хајде Јасмина" дефинитивно је један од њих.

Иако га сви увијек кад га чујемо пјевамо, ријетко ко се запитао ко је та Јасмина о којој је млађани Здравко Чолић пјевао прије више од 20 година.

Ипак, једном приликом његов колега, Бајага је испричао причу како је дошло до тога да ова пјесма угледа свјетлост дана.

– Док сам свирао у Чорби, писао сам текстове за разне умјетнике за које је Бата писао музику, а један од њих је био и Здравко. За Јасмину је то Чола већ урадио са Брегом… Добијем касету гдје неки… Не мислим да је украдена пјесма, али неко ко им је послао пјесму пјева на турском. Пјева једну ријеч, дадади, дадади… Нисам знао шта ће то да буде – испричао је Бајага у једном поткасту, а онда је открио да и он и Здравко Чолић знају жену којој је пјесма посвећена.

– У ‘Заједници’, која је издала тај албум, секретарица је била Јасмина, која је била јако симпатична и према мени и према Чоли и сви су је вољели. Била је вриједна . Она каже: ‘Немам пјесме о себи’ и сад сам као… Ја сам рекла: ‘Добро, хајде, ајде Јасмина. Знам твој укус ружева. Црви раде у крви и ритам се руши, а ти се правиш да си ми фин’. Однесем Бреги и Брега каже: ‘Ниси нормалан’ – рекао је Бајага.

Ова ванвременска пјесма објављена је 1997. године на Здравковом деветом студијском албуму “Кад би моја била” и већ на прво слушање постала је једна од оних које се пјевају у свим приликама.

Како је вријеме одмицало постало је јасно да ће бити хит, што се с ове временске дистанце од више од 25 година сада јасно може и потврдити.

(Глориа)

Пратите нас и путем Вибера