Вриједност стара 150 година

Тјелесна температура 37 више није нормална: Ево која је

  • Извор: Б92
  • 30.10.2023. 09:51

Више и не размишљамо о томе. У глави нам је остало да је тјелесна температура до 37 степени °C нормална, а да смо болесни када је она преко те вриједности, и тако је већ 150 година. Да ли баш тако? Нове студије сугеришу друге вриједности.

Овај стандард од 37 степени °C је предложио још њемачки љекар др Карл Вундерлих у 19. вијеку. Он је прикупио податке од милион мјерење које је обавило 25.000 особа и пронашао да се опсег температуре (када су они били здрави) кретао од 36,22 до 37,5 степени °C. Утврђена вриједност од 37 степени °C је била аритметичка средина свих мјерења које је обавио. Он је тада утврдио још једну границу, односно температуру након које се сматра да особа има грозницу и поставио ју је на 38 степени °C.

Вриједност стара 150 година 

Међутим, нова студија, у којој су анализирани подаци о тјелесној температури више од 126.000 особа између 2008. и 2017. године, довела је у питање ову, 150 година стару, вриједност. Истраживање је открило да је просјечна температура људског тијела 36,6 степени °C, што представља значајно одступање од ранијег стандарда.

На очитавање тјелесне температуре може утицати неколико фактора

Зашто постоји ова разлика је велико питање и да ли то има било какве импликације за дијагностиковање инфекција и њихово лијечење? Дио истраживача сматра да се разлика може приписати нескладу у мјерењу између метода које користио др Вундерлих и савремене медицинске праксе. На примјер, познато је да је др Вундерлих користио термометре дужине стопала испод пазуха да би измјерио температуру, што може дати другачије резултате у поређењу са данашњим, модерним начинима мјерења тјелесне температуре.

Поред тога, на очитавање тјелесне температуре такође може утицати неколико фактора, као што су локација мјерења, доба дана, услови околине и недавна конзумација хране или пића. Чак, тачност очитавања температуре може варирати од термометра до термометра, у зависности од њихове калибрације. Све то може утицати на разлике у овим мјерењима и многи научници управо њих сматрају одговорним.

Постајемо ли заиста хладнији

Насупрот томе, неки стручњаци тврде да су људи заиста постали хладнији у посљедњих вијек и по. Постоји студија о тјелесној температури која тврди да напредак у здравственој заштити и укупном здрављу је допринио овом тренду. Побољшано лијечење инфекција, побољшана стоматолошка њега и развој лијекова као што су статини и нестероидни антиинфламаторни лијекови су можда смањили учесталост запаљења ниског степена, а затим снизили просјечну температуру. Како год било, научници се слажу да 37 степени °C више не треба сматрати стандардом за температуру људског тијела.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Серија: Мућке (12+) (Р)

    ''Серија: Мућке (12+) (Р)

  • 12:30 Народ прича (Р)

    '‘Народ прича (Р)и (Р)

  • 13:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Бар ТВ (Р)

    'Ова екипа око шанка уљепшаће сваки радни дан – 'Бар ТВ' ексклузивно на АТВ-у. Сјајна тројка Филипс, Југослав и Сладан покренуће све могуће теме – од игле до локомотиве. Придружиће им се у тој 'борби' мисли и ставова колеге и другари. За њиховим шанком у ТВ бифеу ништа неће остати недоречено. И ничега неће бити превише, осим смијеха.

  • 14:10 Кето кухињица

    ''Кето кухињица