Астероид би могао да удари у земљу

Пријетња из свемира: Научници открили датум могућег удара, НАСА ради на рјешењу

  • Извор: Агенције
  • 18.09.2023. 12:58

Научници су открили тачан датум када би астероид могао да удари у површину Земље снагом од 22 атомске бомбе, а научници из Насе сада раде на томе да скрену путању.

Свемирска стијена, названа Бени, прође поред наше планете сваких шест година, али научници сматрају да бисмо могли бити на путу судара са астероидом 24. септембра 2182. године.

Док је потенцијални датум судњег дана далеко, Наса већ напорно ради на преусмјеравању астероида и налази се у "завршној фази" мисије.

Прије седам година агенција је послала свемирску летјелицу до астероида да прикупи узорке, надајући се да ће им информације које су прикупиле помоћи да спријече евентуално катастрофалан налет.

Узорци из Бенија коначно би требало да стигну на Земљу ове недјеље, а стићи ће у пустињу у Јути у недјељу (24. септембра) – тачно 159 година прије могућег удара.

Рич Бернс, менаџер пројекта за ОСИРИС-РЕк у Насином центру за свемирске летове Годард у Гринбелту у Мериленду, рекао је за Сандеј Телеграф: „Сада смо у завршној фази овог седмогодишњег путовања, и осећам се као посљедњих неколико миља маратона, са спојем емоција попут поноса и радости који коегзистирају са одлучним фокусом да се трка заврши добро."

Иако би потенцијални утицај могао звучати забрињавајуће, шансе за разорни удар су само један према 2.700.

Астероид је широк око трећину миље, док је астероид који је изазвао изумирање диносауруса био широк око шест миља - око 20 пута веће ширине од "Бенија".

То значи да надолазећа стена није довољно велика да изазове изумирање широм свијета – али Наса рачуна да би, ако би се срушила на Земљу, створила кратер величине око шест миља и изазвала пустош око 600 миља у свим правцима.

Узорци који су тренутно на путу ка Земљи требало би да помогну истраживачима да расветле забрињавајући астероид, при чему ће фрагменти бити испаљени према Земљи из свемирске летјелице ОСИРИС-РЕк у капсули величине фрижидера.

Летелица носи око 250 г каменитог материјала прикупљеног са "Бенијеве" површине 2020. године.

Капсула би требало да уђе у Земљину атмосферу 24. септембра, јурећи ка површини планете брзином од скоро 28.000 миља на сат.

Такође се очекује да ће достићи температуру двоструко већу од температуре лаве.

Међутим, пре него што удари, падобрани ће бити послати да успоре летелицу на само 11 миља на сат, омогућавајући капсули да безбедно слети на полигон за тестирање и обуку Министарства одбране у Јути.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: