Apple

Otkriveno koliko košta proizvodnja iPhonea 14 Pro Max

 • Izvor: Nova.rs
 • 18.03.2023.18:00

Svi su već dobro upoznati sa paprenim cijenama iPhone 14 serije telefona, ali mnogi ne znaju koliko zapravo košta njihova proizvodnja.

Counterpoint Research nam daje odgovor na to pitanje.

U njihovom najnovijem istraživanju navedeno je da ukupni troškovi materijala za izradu jednog iPhone 14 Pro Max modela sa 128 GB memorije košta svega 465 dolara.

To je porast za 3.7% u odnosu na prošlogodišnji iPhone 13 Pro Max, ali i ogromna razlika u odnosu na malo prodajnu cijenu od 1.100 dolara.

Tehnološki mediji navode da su novi procesor, displej i kamera od 48MP glavni "krivci" za porast troškova u odnosu na prošlu godinu.

Appleov procesor najnovije generacije, A16 bionic, sadrži 16 milijardi tranzistora, u poređenju sa prethodnikom (A15) koji ima 15 milijardi.

Ova promjena donosi veću procesorsku brzinu, bolju grafiku i kvalitetniju optimizaciju slika, ali i procijenjenih 11 dolara više po telefonu nego A15, prenosi "Nova.rs".

iPhone 14 Pro Max je prvi uređaj iz istoimene serije telefona koji je dobio "Always On Display" opciju, odnosno prikaz datuma, notifikacija i ostalih vidžeta kada je telefon zaključan.

Takođe je i pojačano maksimalno moguće osvjetljenje u HDR modu, pa je sve to uticalo na povećanje troškova za 1% u kategoriji displeja.

Neke komponente su i pojeftinile, posebno one zadužene za celularnu (mobilnu) komunikaciju. Popularnost 5G tehnologije raste, kao i potražnja za komponentama koje omogućavaju 5G povezivanje. Zbog toga je udio u troškovima ove kategorije opao za 13% u poređenju sa prethodnim iPhone 13 Pro Max modelom.

Maloprodajna cijena iPhone 14 Pro Max telefona se kreće oko 1.100 dolara na američkom tržištu. To svakako ne znači da Apple za svaki proizvedeni telefon profitira više od 100%.

Cijena od 464 dolara obuhvata samo troškove za materijale i komponente koje ulaze u telefon – tu nisu uključeni troškovi montaže, pakovanja i distribucije.

Velike kompanije poput Applea takođe ulažu ogroman novac u istraživanje i razvoj, prodaju i marketing, pa se sve to treba uzeti u obzir prilikom obračunavanja realnog profita.

Kompanija koja je izvršila istraživanje je Counterpoint Research, poznata po detaljnim analizama u mobilnoj i telekomunikacionoj industriji.

Prema njihovim podacima, jedno od najznačajnijih porasta cijeni komponenata između dva uzastopna iPhone modela primijećena je pri prelasku sa iPhone 11 na iPhone 12. Navodno je rast iznosio 26%, primarno zbog uvođenja 5G modema koji obezbjeđuju podršku za 5G mrežu.

Tagovi:
 • 20:00 Lutrija RS, Loto

  Prenos izvlačenja dobitnih kombinacije igre na sreću Loto 7/39 Lutrije Republike Srpske.

 • 20:10 Dosije

  Emisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', novim izgledom i pristupom, rasvijetliće događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovoriće o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakovati činjenice i rekonstruisati slučajeve zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

 • 20:45 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:35 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:15 Izbor sportiste godine grada Banja Luka

  Izbor sportiste godine grada Banja Luka

 • 00:30 Serija: Bolivar (12+)

  Jedna od najpoznatijih kolumbijskih istorijskih drama i televizijskih serija 'Bolívar, una lucha admirable', što bi u prijevodu značilo 'Bolivar, borba vrijedna divljenja', prati život venecuelanskog nacionalnog heroja Simona Bolivara.