ATV

NASA

Kao 22 atomske bombe: Naučnici izračunali kada bi tačno asteroid mogao da udari Zemlju

 • Izvor: Agencije
 • 19.09.2023. 18:13

Ako su stručnjaci NASA tačno to izračunali, 24. septembra 2182. godine tačan je datum kada će se Zemlja naći u opasnosti od udara masivnog asteroida imena Benu.

Srećom, šanse da će takva tragedija zadesiti naše unuke i praunuke još uvijek su gotovo zanemarive te iznose otprilike 1:2700, kažu posljednje kalkulacije koje je moguće pronaći na stranici Američke civilne uprave za vazdušna i svemirska istraživanja i razvoj.

Podsjetimo, asteroid Benu veličine je Еmpajr Stejt Bildinga, a posljedice njegovog udara najlakše je uporediti s eksplozijama čak 22 atomske bombe.

Benu, naglasimo, inače prolazi pored Zemlje otprilike svakih šest godina te je zapravo upola manji od asteroida za koji se smatra da je pobio dinosauruse.

Drugim riječima, nije dovoljno velik da bi uzrokovao izumiranje života na ovoj planeti, ali bi njegov udar izazvao razaranje hiljadu kilometara od mjesta nesreće.

Pratite nas i putem Vibera

 • 07:00 Svet poljoprivrede (R)

  Poljoprivredna emisija dugogodišnje tradicije i autorski projekat urednika i voditelja Dejana Jovanovića donosi provjerene informacije znanja i iskustva koja interesuju svakog poljoprivrednika.

 • 08:00 Lovački saveti (R)

  TV serijal "Lovački saveti" se bavi savjetima za lovce i one koji bi to da postanu.

 • 08:30 Vikend Vekerica

  Ova kratka enciklopedija hrane osim što će vas zabaviti sigurno će vam dati ideju za pripremanje ukusnog ručka, večere ili neke specijalne prigode.

 • 08:40 Vježbajte sa Lidijom

  Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.

 • 08:45 Serija: Kosem (R) (12+)

  U moru spletki, laži i dvorskih igara moći. Ljubav, hrabrost i jedinstvenost može pobijediti neprijatelja. Turska serija o jednoj ženi koja je ispisala istoriju “Veličanstveni vijek: Kosem”.

 • 09:45 Lovački saveti (R)

  TV serijal "Lovački saveti" se bavi savjetima za lovce i one koji bi to da postanu.