НАСА

Грешком емитована симулација указивања помоћи астронауту

  • Извор: СРНА
  • 13.06.2024. 09:24

Наса је грешком емитовала симулацију лијечења астронаута од декомпресијске болести на Међународној свемирској станици /MSS/, што је изазвало спекулације на друштвеним мрежама о ургентној ситуацији.

"Јутјуб" канал Насе уживо је емитовао аудио снимак који указује да члан посаде има посљедице декомпресијске болести, саопштила је ова организација на свом званичном налогу на мрежи "Икс".

На снимку, женски глас тражи од чланова посаде да "врате команданта у његово одијело", провјере му пулс и дају кисеоник, а касније каже да је прогноза за његово здравље "слаба". Наса није верификовала снимке нити поново објавила аудио запис.

Упозорење из НАСА: Ово није виђено 40 година, посљедице могуће у августу

Упозорење из НАСА: Ово није виђено 40 година, посљедице могуће у августу

Неколико свемирских ентузијаста поставило је линк до аудио записа на мрежи "Икс" са упозорењима да је на MSS-u дошло до озбиљне ванредне ситуације.

"Овај звук је ненамјерно и погрешно преусмјерен из текуће симулације у којој се чланови посаде и земаљски тимови обучавају за различите сценарије у свемиру и није повезан са стварном ургентном ситуацијом", наводи се у објави контроле мисије MSS-a.

У саопштењу је наглашено да на Станици "нема ванредне ситуације".

Декомпресијску болест изазивају мјехурићи азота или других гасова у крвотоку због промјене атмосферског притиска. То може да утиче на централни нервни систем и потенцијално је фатално.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм