ATV

Kao u kriminalističkom romanu

Dio ljudske lobanje pronađen u kabinetu premijerke

 • Izvor: RTS
 • 17.09.2023. 12:25

Radnici koji su renovirali potkrovlje kabineta premijerke Islanda Katrin Jakobsdotir, ispod podnih pločica pronašli su dio ljudske lobanje.

Lobanja je, prema navodima islandskih medija, najvjerovatnije pripadala sitnijoj ženi i korišćena je kao pepeljara.

Fragment lobanje prečnika oko 10 centimetara pronašli su radnici koji su renovirali potkrovlje premijerkinog kabineta ispod podnih pločica.

Pronađeni dio je prenijet u laboratoriju Narodnog muzeja u Hafnarfjorduru, prenosi islandski portal Visir.

Pećanac: Čika Ale da dobije ulicu ili spomenik

Pećanac: Čika Ale da dobije ulicu ili spomenik

"Ovo je vjerovatno žena, bila je mala, sudeći po veličini lobanje", rekla je Agusta Kristofersdotir, direktorka zbirke Narodnog muzeja. 

Prema njenim riječima, nema dokaza da je žena pretrpjela nasilne povrede, ali postoje indicije da se njenim kostima, kako je rekla, nije uvijek ispravno rukovalo nakon smrti.

''Znamo da su lobanje korišćene kao pepeljare, a ovdje u našoj kolekciji imamo takve primjerke. Dalje ispitivanje u budućnosti moglo bi da pruži više uvida", istakla je Kristofersdotir.

Minić otvorio Regionalnu poljoprivrednu izložbu i sajam

Minić otvorio Regionalnu poljoprivrednu izložbu i sajam

Napomenula je da stručnjaci tek treba da utvrde kako su fragmenti lobanje završili u rezidenciji premijera Islanda.

"Jasno je da su fragmenti lobanje namjerno ostavljeni. Nije to nešto što se gubi između podnih dasaka. Čini se da je neko donio odluku da tamo ostavi kosti. Situacija podsjeća na početnu scenu u kriminalističkom romanu, osjećanje je koje dijele svi - čak i hladnokrvni naučnici", rekla je Kristofersdotir.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 12:00 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:15 Serija: Red Rok (R)

  Red Rok je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

 • 12:35 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:50 Serija: Merdokove misterije (12+) (R)

  Priča je smeštena u Toronto 1895. godine i istražuje zanimljiv svet Vilijama Merdoka, zgodnog mladog detektiva, koji koristi radikalne forenzičke metode poput skupljanja otisaka prstiju kako bi rešio neke od najjezivijih zločina u gradu. Iako mu se kolege podsemavaju zbog njegovog radikalnog pristupa i izložen je skepticizmu svog šefa inspektora Brekenrejda , Merdok je često jedini koji može da reši slučajeve.

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Serija: Istine i laži (R)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.