Као у криминалистичком роману

Дио људске лобање пронађен у кабинету премијерке

  • Извор: РТС
  • 17.09.2023. 12:25

Радници који су реновирали поткровље кабинета премијерке Исланда Катрин Јакобсдотир, испод подних плочица пронашли су дио људске лобање.

Лобања је, према наводима исландских медија, највјероватније припадала ситнијој жени и коришћена је као пепељара.

Фрагмент лобање пречника око 10 центиметара пронашли су радници који су реновирали поткровље премијеркиног кабинета испод подних плочица.

Пронађени дио је пренијет у лабораторију Народног музеја у Хафнарфјордуру, преноси исландски портал Висир.

Пећанац: Чика Але да добије улицу или споменик

Пећанац: Чика Але да добије улицу или споменик

"Ово је вјероватно жена, била је мала, судећи по величини лобање", рекла је Агуста Кристоферсдотир, директорка збирке Народног музеја. 

Према њеним ријечима, нема доказа да је жена претрпјела насилне повреде, али постоје индиције да се њеним костима, како је рекла, није увијек исправно руковало након смрти.

''Знамо да су лобање коришћене као пепељаре, а овдје у нашој колекцији имамо такве примјерке. Даље испитивање у будућности могло би да пружи више увида", истакла је Кристоферсдотир.

Минић отворио Регионалну пољопривредну изложбу и сајам

Минић отворио Регионалну пољопривредну изложбу и сајам

Напоменула је да стручњаци тек треба да утврде како су фрагменти лобање завршили у резиденцији премијера Исланда.

"Јасно је да су фрагменти лобање намјерно остављени. Није то нешто што се губи између подних дасака. Чини се да је неко донио одлуку да тамо остави кости. Ситуација подсјећа на почетну сцену у криминалистичком роману, осјећање је које дијеле сви - чак и хладнокрвни научници", рекла је Кристоферсдотир.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм